Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Deel Ford-gebouwen moet tegen de grond (De Standaard, pag. 35, 03/10/2013)

03/10/2013 10:15 - Verschenen

'Er is zo snel mogelijk een toekomstvisie nodig voor de site van Ford Genk'

Als er nieuwe activiteiten komen op de site van Ford Genk, dan zullen wellicht meerdere gebouwen eerst worden gesloopt. Uit verslagen van de brandweer blijkt immers dat enkele panden niet meer brandveilig zijn.

In het Vlaams parlement stelde Lode Vereeck (LDD) een vraag aan minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) over de waarde van de gebouwen op de site van Ford Genk en de Con­veyor. Daaruit blijkt dat, als de fabriek eind volgend jaar dichtgaat, het overgrote deel van de gebouwen best wordt gesloopt. 'De brandweer van Genk heeft vastgesteld dat verscheidene gebouwen op de site van Ford in Genk niet brandveilig zijn. Er mag van worden uitgegaan dat, behalve de pershal, de wielenfabriek en het voorste blauwe kantoorgebouw, de andere hallen tegen de grond zullen gaan', luidt het in het antwoord van de minister.

 

Verouderde panden

 

Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) voldoen alle gebouwen wel aan de veiligheidsnormen, maar gaat het vooral over verouderde panden. De meeste hallen op de site zijn namelijk vijftig jaar oud en de voorbije jaren zijn er niet veel renovaties uitgevoerd. 'De sproei-installaties van heel wat gebouwen zijn bijvoorbeeld totaal versleten. Dat is niet het geval voor het hoofdgebouw, de wielenfabriek en de pershal. Na twee instortingen is het dak van de pershal onlangs nog vernieuwd.'

Door de verouderde gebouwen zijn de noodzakelijke investeringen bij een mogelijke heropstart zo groot dat er beter gekozen wordt voor het slopen van de panden. Voorlopig is er echter nog altijd geen duidelijkheid over wie mogelijk de gronden van de Ford-site zal verwerven. De geschatte verkoopprijs van de Ford-site in Genk bedraagt 42 miljoen euro. De prijs zal wel afhankelijk zijn van de uit te voeren saneringswerken en de bruikbaarheid van de ­gebouwen. Het ziet er dus naar uit dat op 1 januari 2015 de oude Ford-site niet in zijn geheel ontwikkeld zal kunnen worden.

 

Geen uitstel

 

'Enkele gebouwen zijn niet brandveilig en klaar voor de sloop', zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck. 'Ook delen van de bedrijfsgronden moeten eerst worden gesaneerd. Waarom dat uitstellen tot 2015? Er is zo snel mogelijk een toekomstvisie nodig voor de site in Genk om geen tijd te verliezen en gericht te slopen of te saneren zodat er begin 2015 nieuwe industriële activiteiten en banen op de site zijn.' (vrs)

 

© 2013 Corelio