Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Dedecker spreekt harde taal over immigratie

27/05/2009 19:12 - In het nieuws

Jean-Marie Dedecker vindt dat economische migratie naar België moet kunnen, maar aan strikte voorwaarden. Dat heeft hij gezegd in het radioprogramma Vandaag.

De politicus herhaalde zijn eis om de snel-Belgwet af te schaffen.

Migratie als thema lijkt deze campagne minder te leven in vergelijking met vorige verkiezingen. Enkel het Vlaams Belang zet keihard in op het thema met slogans als "Dit is ons land" en uitspraken als "Waar is de poen van uw pensioen? In de pocket van Mohammed!".

"Veel te harde taal die bovendien de moslims stigmatiseert," vindt Jean-Marie Dedecker.

Maar dat er iets moet gebeuren aan het migratiebeleid in ons land is al langer de overtuiging van de politicus uit Oostende.

In het radioprogramma Vandaag herhaalde Dedecker de eis van zijn partij om de snel-Belgwet af te schaffen en een inburgeringsproef met taalexamen in te stellen voor al wie zich hier wil komen vestigen.

"Je moet de nationaliteit verdienen en bewijzen dat je tot onze samenleving wil horen", aldus de voorman van Lijst Dedecker.

De deur helemaal sluiten wil de politicus echter niet.

Economische immigratie moet kunnen, voor al wie een "toegevoegde waarde" kan bieden. Dedecker verwijst naar landen als Canada, waar je mag pas komen werken als je een hoger diploma hebt dan het algemene opleidingsgemiddelde.

"We moeten stoppen met de armoede in te voeren, wie geen inwoner is van een EU-lidstaat en hier wil komen, moet extra kwalificaties hebben", luidt het.

Daarenboven vindt Dedecker dat immigranten pas na twee of drie jaar werken gebruik mogen maken van ons sociaal stelsel.