Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Decreten-diarree' baart Vlaamse oppositie zorgen" (De Standaard, p. 7, 29/06/2012)

04/07/2012 13:56 - Verschenen

'Wij willen speciale aandacht besteden aan de plaatsen waar mensen samenkomen'

Het Vlaams Parlement stemt de komende dagen als een machine over een hele batterij decreten, te beginnen met de miserietaks.

BRUSSELDe Vlaamse oppositiepartijen Open VLD, Groen en LDD stappen vrijdag voor de tweede keer naar de Raad van State, om de parlementaire behandeling van de miserietaks te rekken en zo over het zomerreces te tillen. Tot grote ergernis van de meerderheid, die alles op alles zet om de maatregel, die veertig miljoen euro oplevert, nog voor de Vlaamse feestdag op 11 juli goed te keuren.

'Immoreel', noemt de liberale fractievoorzitter Sas Van Rouveroij de belasting van 2,5 procent die een scheidend koppel moet betalen op een onroerend goed. Zijn collega van LDD, Lode Vereeck, vindt dat de Vlaamse meerderheid er 'alles aan doet om mensen die het al moeilijk hebben nog meer te pesten'.

SP.A, N-VA en CD&V zullen dan weer alles uit de kast halen om vrijdag, tijdens een extra plenaire vergadering, het dossier voor eens en voor goed af te handelen.

Financieel risico

Maar dat is niet het enige decreet dat de meerderheid, die de afgelopen weken in staat van oorlog leefde, op een drafje wil klaren. De komende dagen staan nog tal van andere belangrijke wetsvoorstellen op de agenda. De oppositie vreest echter voor onaangename verrassingen.

Groen wijst bijvoorbeeld op het BAM-decreet, waarin de Vlaamse regering akkoord gaat met een gewestwaarborg van drie miljard euro. 'Dat zijn enorme financiële risico's', luidt het kritisch.

LDD hekelt op zijn beurt het decreet Vlaamse sociale bescherming. Dat bevat onder andere de Vlaamse zorgverzekering, de kindpremie en een maximumfactuur voor thuiszorg. 'Maar er worden ook twee nieuwe agentschappen opgericht - maar dat is allerminst doorgesproken of gedetailleerd', aldus Vereeck.

Open VLD ziet nog moeilijkheden bij het decreet groenestroomsteun. (gom)

 

© 2012 Corelio
De Standaard, pag. 7