Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

De Waele in tranen bij comeback (Het Laatste Nieuws, pag. 19, 25/09/2012)

25/09/2012 09:44 - Verschenen

LDD-PARLEMENTSLID TERUG NA JAAR STRIJD TEGEN KANKER

Patricia De Waele uit Evergem heeft gisteren haar comeback gemaakt in het Vlaams Parlement. Na een jaar strijden tegen kanker werd ze door haar collega's verwelkomd met een warm applaus en dat deed Patricia in tranen uitbarsten. "Ik had zo'n verwelkoming echt niet verwacht. Zeer emotioneel, maar tegelijk ook zeer hartverwarmend", klinkt het.

Politica Patricia De Waele (LDD) slaat de gemeenteraadsverkiezingen in Evergem over, omdat ze nog niet genoeg hersteld is na haar strijd tegen kanker. Maar de draad van haar parlementair werk heeft ze gisteren wel weer opgenomen. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. Voorzitter Jan Peumans van het Vlaams Parlement startte de eerste zitting van het nieuwe werkjaar gisteren met Patricia hartelijk welkom te heten na een jaar afwezigheid. Daarop brak op alle banken een spontaan applaus los. Zoveel genegenheid zorgde voor tranen bij de politica. Ze moest op haar lip bijten om niet helemaal in tranen uit te barsten en bedankte haar collega-politici met een veelzeggend handkusje. "Ik was zo geschrokken van de speciale verwelkoming, dat ik mij eigenlijk alleen nog het lange applaus herinner", zegt Patricia De Waele. "Alles kwam zo onverwacht, dat ik er echt van schrok. Ik kreeg tranen in mijn ogen. Politiek is een harde wereld, maar op dat moment werd bewezen dat ook daar veel mensen met een hart zitten. De woorden en het applaus waren hartverwarmend en bemoedigend."

Jaar afwezig

Een jaar lang bleef de stoel van Patricia in Brussel leeg. "Ik was gisteren voor het eerst in een jaar weer lijfelijk aanwezig in het parlement, maar dat wil niet zeggen dat ik een jaar lang niets gedaan heb", zegt De Waele. "Tussen de behandelingen door heb ik ook van thuis uit heel wat gewerkt. Ik ben mijn dossiers zo goed als mogelijk blijven volgen. Op het internet staat een lijst met een rangschikking van de meest actieve parlementsleden. Ik sta daar nog altijd in de top 25. Toch opvallend als je een jaar lang buiten strijd bent geweest door je ziekte." Gisteren werd in Brussel de septemberverklaring voorgelezen, maar Patricia De Waele hield het niet bij die ceremonie alleen. "Ik heb op de eerste dag meteen al drie vragen en initiatieven ingediend", zegt ze. "Ik kan niet stil zitten en wil er weer helemaal voor gaan. Ook al zal dat nu nog niet altijd voor de volle honderd procent kunnen. Ik weet van mezelf dat ik mijn grenzen niet ken, en dat maakt het soms gevaarlijk. Dat is ook de reden waarom ik niet deelneem aan de gemeenteraadsverkiezingen in Evergem. Ik zou ook daar voluit willen gaan, maar de combinatie met mijn parlementair werk zou echt nog te zwaar zijn. Ik ga in Brussel vooral mijn dossiers over wonen, welzijn en binnenlands bestuur op de voet blijven volgen."

© 2012 De Persgroep Publishing