Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

"De VRT kan allochtone kijkers niet overtuigen."

08/03/2011 13:00 - Persbericht

Dat blijkt een schriftelijke vraag die Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen (LDD) stelde aan de minister van media Ingrid Lieten.

De resultaten zijn afkomstig uit een onafhankelijk onderzoek die in opdracht van de VRT worden uitgevoerd, en als doel het mediagebruik van Nederlandstalige Turken en Marokkanen in Vlaanderen in kaart te brengen.

Volgende bevindingen kwamen naar voor in het onderzoek:

1)  Allochtone Vlamingen zijn moeilijker bereikbaar via radio dan  autochtone Vlamingen. De oorzaak van dit is hoofdzakelijk te zoeken bij de verschillende muziekvoorkeuren tussen beide groepen.

2) Het gemiddeld dagbereik bij allochtone Vlamingen is overeenkomstig met die van  autochtone Vlamingen.  Het voornaamste verschil is de spreiding van het kijkgedrag bij allochtone Vlamingen. Men kijkt naast Vlaamse netten ook naar netten van uit hun land van oorsprong. Opmerkelijk is dat ze bij de Vlaamse netten eerder voor de private zenders kiezen zoals VT4 en 2Be.

3) Het dagbereik voor internet kent ook een vergelijkbaar patroon tussen beide groepen. Ook hier scoort de VRT slecht bij de allochtone Vlaming.

Verstrepen is verrast door de beperkte populariteit van de VRT bij de Vlaamse allochtonen.  " Zeker bij een minister van media waarbij diversiteit een centrale rol moet spelen in het Vlaamse medialandschap." Nog niet lang geleden was er het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement betreffende "de streefcijfers" die de VRT wou invoeren om de diversiteit bij de VRT een handje toe te steken. Vorige week heeft de VRT nog een diversiteitverantwoordelijke aangesteld, die de diversiteit zowel op als achter de schermen in het oog moet houden. " Het is nogal raar dat de minister en de VRT zoveel moeite steken in het creëren van een diversiteitvolle VRT, terwijl haar publiek allesbehalve divers is."

 

Reacties op ""De VRT kan allochtone kijkers niet overtuigen.""

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*