Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

De viertrapsraket van Jean-Marie Dedecker

24/12/2008 12:33 - Interview

De politieke chaos bereikte op 18 juli een zoveelste climax, met het -toen door de koning geweigerde- ontslag van premier Yves Leterme. Door de crisis zagen de opiniepeilers Lijst Dedecker uitgroeien tot de derde grootste partij van Vlaanderen, nog maar weinig kleiner dan CD&V of Open VLD. "Intussen beschik ik over een goed geoliede machine want ik word géén eendagsvlieg", zegt de man-van-het-jaar van de Wetstraat in Het Nieuwsblad.

Sommige rivalen proberen nog steeds Dedecker weg te lachen als Führer van de malcontenten die op scalpen jaagt: Fientje Moerman, Patrick Dewael, Yves Leterme en anderen.

"Neen, wij zijn helemaal niet de partij van de malcontenten -want wie kan er content zijn met wat we dagelijks zien gebeuren? Neen, de mensen zijn niet verzuurd, maar ze voelen zich in de steek gelaten."

"Wij gaan voor een nieuwe politiek, eerlijk en rechtlijnig. Ik ga niet voor goed bestuur maar voor eerlijk bestuur. Bijgevolg klagen wij affaires aan en ontmaskeren we mensen, als we er bewijzen voor hebben. Ik had als eerste die mail in handen over handel met voorkennis in Fortisaandelen door de familie De Gucht, maar ik deed daar niets mee omdat voorkennis niet te bewijzen valt. Onze partij zal geen ééndagsvlieg worden, gebouwd op gemakkelijk te verzilveren schandalen."

"We willen groeien, en daarom ook gaan we snoeien in onze mandatarissen als ze tegenvallen. En we blijven als de dood voor mollen die naar ons worden gestuurd door bijvoorbeeld het Vlaams Belang. Want hoe meer we groeien, hoe vuiler het spel tegen ons gespeeld zal worden"

Hij legt zijn organisatie uit in vier stappen: logistiek, ideologie, kerngroep en privé-studiedienst.

1 Logistiek

"Ik heb twee rechterhanden en een engelbewaarder: mijn chauffeur, Ignace. Mijn twee rechterhanden zijn Jan Van Brussel, zowel fractie- als privésecretaris, en Christine Dehaemers. Paul Van Hie zorgt voor de afhandeling van de financiële beslommeringen van de partij. Die drie vormen de logistiek van mijn apparaat waarin inmiddels zo"n twintig mensen voltijds meedraaien."

"Christine Dehaemers maakt vanuit Oostende mijn agenda en filtert en verdeelt de 150 tot 200 mailberichten die we dagelijks krijgen. Christine is mijn absolute vertrouwensfiguur. Jan Van Brussel is ook iemand van het eerste uur, het genie dat de partij in de praktijk leidt."

2 Cassandra

"De ideologische lijn wordt uitgezet door Cassandra, een denktank die door ons wordt gesubsidieerd en die in de praktijk alleen voor ons werkt. Binnen Cassandra zijn zowat vijftien werkgroepen actief, telkens onder leiding van een expert: migratie (ex-senator Mimount Bousakla), volksgezondheid (senator Lieve Van Ermen), onderwijs (ex-VUB-prof Frank Thevissen), verkeer (prof Lode Vereeck), justitie (mijn zoon Dimitri), enzovoort."

"Cassandra wordt geleid door professor Boudewijn Bouckaert. Hij houdt alle mogelijke en onmogelijke ideeën tegen het licht, tot op het libertaire af."

3 De kerngroep

"De politieke lijn wordt bepaald door mijzelf. Ik krijg daarbij goede steun van Kamerlid Rob Van de Velde, een echte financieel-economische klasbak, dé revelatie binnen mijn ploeg. Hij heeft de goede drive en hij verstaat de kunst van het woord."

"Iemand op wie ik ook altijd terugval, is Rudi De Kerpel, ondernemer en penningmeester van de partij. Iemand met een ongelooflijk netwerk: graag gezien bij Unizo, voormalig lid van bestuur van de VRT, oud-lid van Voka, en lid van de Warandegroep. Zij en nog enkele anderen vormen mijn kerngroep en samen zetten wij de politieke lijn uit."

"Ondervoorzitter Ivan Sabbe zit ook in die kerngroep, maar hij heeft het probleem dat hij nog werkt in het buitenland. Sabbe is mijn stand-in: zeer onderlegd, met een enorme bagage en een goede debater die ik overal in mijn plaats heen kan sturen. Want zelf kan ik al lang niet meer alle aanvragen om te gaan spreken de baas."

"Nog een sterkhouder is oud-journalist Piet Deslé (ex-VRT, ex-VTM, nvdr) die instaat voor de relaties met de media, samen met Joeri Casteleyn. Deslé is zelf naar mij toe gekomen, uit idealisme want hij verdient nu minder dan vroeger. Maar hij is op zijn 55ste aan een nieuwe loopbaan begonnen, zeer gedreven."

"Mijn pitbull is Kris Daels, iemand met 25 jaar ervaring in de politiek-juridische wereld die voor mij de schandalen uitspit."

"Politiek secretaris Peter Reeckmans is mijn Brabants werkpaard. Ik weet dat hij weggelachen werd als voorzitter van de VLD-jongeren. omdat hij net als ik een spring-in-"t-veld was. Reeckmans was een tafelspringer, maar ik heb hem op een stoel gezet en de teugels aangehaald en nu doet hij fantastisch werk omdat de politiek door zijn aderen stroomt."

"Stef Goris (oud-senator voor de VLD) begeleidt de parlementairen. Dat is nodig, want sommige van die mensen kwamen totaal onvoorbereid in de Kamer.

Rudy Aernoudt? Die staat apart. In het begin leverde hij economische ideeën aan, maar dat is niet langer het geval. Hij is met zijn nieuwe lijst in Franstalig België ook niet mijn onderaannemer ginder, maar we geven hem wel wat logistieke steun."

Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Verstrepen, ook ondervoorzitter, rekent Dedecker ook tot zijn kerngroep, maar hij ligt wat onder vuur.

"Hij gaf het slechte voorbeeld met zijn boekje met roddels over Marie-Rose Morel. Ranzige roddels moeten we zorgvuldig vermijden, want daarvan worden we zelf het slachtoffer. Een uitgeverij heeft al een schandaalboek besteld over mij bij een journalist."

4 Privé-studiedienst

"Naast Cassandra rekruteerde ik uit de vriendenkring van mijn zoon (en advocaat, nvdr) Dimitri. Luc Rochtus is een goed voorbeeld: een studax van 25 jaar, econoom en door mij weggehaald bij de Itinera-studiegroep. Hij coördineert die privé-studiedienst. Onze jurist is Jean Van den Bussche, een vriend van mijn zoon. In die groep van zowat twintig man zitten er drie die ouder zijn dan 35 jaar. Ik ben 56 jaar, wat ik de prostaatleeftijd noem, en bijgevolg moet ik al eens aan mijn terugtreden durven te denken, terwijl in de politiek het over de toekomst moet gaan. Vandaar die jonge bende, die mij bevrucht met ideeën."

"Jawel, er zitten ook vreemde eenden in de bijt in mijn organisatie. Bijvoorbeeld acteur Karel Deruwe. Als rechtse partij worden we vanzelfsprekend vreemd bekeken in die sterk gesubsidieerde kunstwereld. Maar Deruwe zit helemaal op onze lijn, en dan is het goed dat we in die wereld een gezicht hebben. "

"Voor elk onderwerp heb ik tegenwoordig een specialist. Binnen de ngo-wereld hadden we bijvoorbeeld niemand, wel, ik heb Thierry Debels (Auteur van het omstreden boek "Hoe goed is het goede doel?", nvdr) aangeworven. Ik heb geen schrik van controversiële mensen. In de politiek moet je je voortdurend voeden en dat doe je niet door platgetreden paden te bewandelen. Die jonge mensen leveren de ideeën en ik ben de handelsreiziger ervan."


(c) Frans De Smet - Het Nieuwsblad