Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"De tunnel is bedrog, die bestaat alleen op papier"

05/10/2009 19:22 - Interview

"Wat Patrick Janssens doet, is een burgemeester onwaardig", vindt Jurgen Verstrepen. "Hij voert een platte partijpolitieke campagne tegen de Lange Wapper, terwijl hij heel goed weet dat het tunneltracé alleen op papier bestaat. Het is bedrog!"

"Janssens denkt alleen aan zijn herverkiezing als burgemeester in 2012. Hij kan niet verliezen. Als de Lange Wapper er komt, dan kan hij zeggen dat het niet aan hem heeft gelegen. En als de brug er niet komt, dan kan Janssens zeggen dat hij de stad heeft gered van dat vreselijke monster."

U vindt niet dat de tunnel verder moet worden bestudeerd?

Jurgen Verstrepen: Het dossier van de Oosterweelverbinding heeft nu al 60 miljoen euro gekost aan studies en zo. N-VA'er Jan Peumans zegt dat hij al staande op de stapel dossiers kan steunen. Dat sommige actievoerders en politici al die complexiteit nu proberen te verengen tot populistische argumenten zoals vergelijkingen met de kathedraal, dat vind ik een grof schandaal.

In een referendum moet je toch proberen om het zo eenvoudig mogelijk te houden voor de mensen?

Het referendum is ontstaan uit de discussie over fijn stof. Maar nu dat argument weg is, gaat het om de bouwvergunning. Dat is een technische discussie, die je niet aan de burger kan voorleggen. De tegenstanders van de Lange Wapper snappen niet dat ze de dynamiek van de stad verhinderen. Zowel links met sp.a en Groen! als rechts met Vlaams Belang etaleert een raar soort conservatisme. Patrick Janssens, Ludo Van Campenhout en Mieke Vogels handelen met al hun bochten uit plat opportunisme en eigenbelang.

Ik zie het anders: volgens mij moet een politicus niet achter, maar voor het volk gaan staan. Als je alleen maar naar de mensen wil luisteren, dan moet je in de hulpverlening gaan. Ik vergelijk het met de bouw van een huis: daar kan je ook voortdurend dingen aan blijven veranderen, maar op een bepaald moment moet je wel knopen doorhakken.

U houdt duidelijk niet van referenda.

Als liberaal kan ik niet tegen referenda zijn. Maar deze volksraadpleging zet wel de deur wagenwijd open: krijgen we nu hetzelfde over het nieuwe stadion? En over de Scheldekaaien? Een referendum kan voor mij gaan over de migratiepolitiek, de staatshervorming of ethische kwesties zoals euthanasie of abortus. Maar toch niet over elke brug, weg of tunnel? Dan beslissen we niks meer en kunnen we net zo goed in Bokrijk gaan wonen.

Over de bouw van het Centraal Station was er destijds ook discussie. Stel je voor dat die niet was doorgegaan door een referendum, dan konden we nu niet apetrots zijn op een van de mooiste stations ter wereld. Of stel dat een volksraadpleging de HSL had tegengehouden. Dan spoorden we nu niet in een uur naar Disneyland Parijs.

Moet het referendum bindend zijn?

Ik snap wat Marc Van Peel zegt: dit is eigenlijk meer een opiniepeiling. De vraag van het referendum gaat over iets dat al niet meer juist is, want het BAM-tracé wordt nog aangepast. Het is vooral een megafoon voor de Antwerpenaar die zijn mening wil uitschreeuwen. Wel, dit is mijn mening: ik wil niet stikken in de file. En het stoort me enorm dat de tunnel van Arup/Sum een soort heilige graal is geworden, die veel te vroeg en onrijp tot in het Vlaams parlement is geraakt. Nu is de redelijkheid helemaal weg uit de discussie.

Over die tunnel zijn er nog zoveel vragen... Hoe zit het met de hellingsgraad? Kan je wel tunnels graven onder Seveso-bedrijven (ondernemingen met risico's op zware ongevallen, zoals de (petro)chemische installaties, red.)? Stel dat er een zwaar ongeval gebeurt, krijgen we dan geen herhaling van de ramp in de Mont-Blanctunnel? Ik rijd nu al elke keer met een klein hartje door de Kennedytunnel, wat zal dat zijn met die vijf kilometer lange tunnel van Arup/Sum?

Maar een van de beste studiebureaus ter wereld - Arup - zegt dat die tunnel haalbaar en betaalbaar is. Betekent dat dan niets?

Arup gaat zijn eigen voorstel natuurlijk niet afschieten, hé. Je zou dat voorstel nu eigenlijk moeten laten onderzoeken door een neutraal bureau. Ik kan me trouwens niet van de indruk ontdoen dat Arup/Sum door bepaalde groepen op ideeën is gebracht. Dit is wel een héél geschikte vluchtweg voor de sp.a. Nu zit

Kathleen Van Brempt zich bij Phara te profileren met termen als "de schande van de BAM". Maar als minister van Mobiliteit heeft ze de BAM wel vijf jaar gesteund. Ik stel voor dat ze haar volledige wedde van die vijf jaar terugstort!

Baart de situatie bij het Sportpaleis u geen zorgen?

De BAM moet snel met nieuwe voorstellen voor die site komen. Volgens mij is dat op te lossen. Misschien vraagt het wat tijd, maar een beetje vertraging is niet onoverkomelijk.

Gaat u stemmen op 18 oktober?

Dat is een moeilijke vraag. De Antwerpenaar wordt uit zijn bed gejaagd voor een keuze die er geen is. Ik heb weinig zin, maar ik zal toch maar gaan, want misschien zorgt mijn stem net voor die 50,001 procent.

Moet de bewoner van de rand ook kunnen stemmen?

Als we een referendum buiten Antwerpen willen organiseren, laten we dat dan doen over de Grote Ring. Want dat is het beste idee van allemaal. Ik hoop dat Kris Peeters daarvoor open staat.

Wat is uw boodschap aan de Antwerpenaar?

Stem voor de Lange Wapper, want ik ken nu al ondernemers die voor Rotterdam kiezen omdat ze hier te lang in de file staan. De kans dat we een achtergesteld gebied worden in Europa, is reëel.

 

© lex moolenaar johan van baelen