Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

De Lijn is het spoor van deugdelijk bestuur nog steeds bijster

08/02/2011 08:59 - Persbericht

Sinds 1 februari 2010 is het betalen per SMS van een busticket van De Lijn operationeel. Per 1 januari van dit jaar werd het systeem dan ook nog uitgebreid zodat via alle grote telecomoperatoren in ons land een SMS-ticket betaald kan worden.

Over de periode van 1 februari 2010 tot en met 21 oktober 2010 (periode waarover minister Crevits nauwkeurige cijfers vrijgaf op vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans, LDD) werden 600.815 sms-tickets verkocht. De tegenwaarde van die verkoop bedroeg 790.101,90 euro.

De openbare vervoersmaatschappij voerde in de periode december 2010 - januari 2011 een reclamecampagne om sms-tickets te promoten. De Lijn koos in deze campagne om veel eigen 'media' te gebruiken (pancartes aan de haltes, affi­chage aan de voertuigen, bannering op delijn.be) en om het bestaande campagnemateriaal (visual) opnieuw te gebruiken om de kostprijs zo veel als mogelijk te beperken. De totale kostprijs van deze campagne komt toch op 518.000 euro...

En dat bedrag vindt LDD-parlementslid schandelijk hoog: "Meer dan een 500.000 euro voor een dergelijke kortlopende campagne, terwijl de inkomsten in bijvoorbeeld de gerapporteerde 10 maanden van 2010 op niet eens 800.000 euro kwam. Die verhouding zit toch totaal fout! Het gaat bovendien ook niet om nieuwe inkomsten, het betreft gewoon verschuivingen van reizigers die vroeger een kaartje kochten aan loket, bij chauffeur of zo. Als je met die overweging rekening houdt, is het helemaal buiten elke redelijke proportie."

Reekmans vroeg eerder reeds meermaals aan minister Crevits om strikter toe te zien op de uitgaven en (het gebrek aan) beheerscultuur bij De Lijn. "Maar enige soberheid of deugdelijk bestuur is vaak nog ver te zoeken, De Lijn blijft synoniem met ondoordachte bestedingen en prestigeprojecten" sluit de LDD'er af.

Download SMS tickets De Lijn 2010 parlementaire vraag Peter Reekmans en antwoord minister

Download SMS tickets De Lijn reclame in 2011 parlementaire vraag Peter Reekmans en antwoord minister

Reacties op "De Lijn is het spoor van deugdelijk bestuur nog steeds bijster"

Etienne VINCENT
09/02/2011 16:44
Of het nu Crevits of de vroegere baas van de Lijn, Ingrid Lieten, is, miserie met fondsenwerving hebben zij nooit gehad en zullen zij ook nooit kennen zolang 85% van hun middelen door de burger opgehoest worden. Ticketverkoop is louter bijzaak en inderdaad het"gratissyndroom" blijft de kop maar opsteken. Heronderhandelen die positie van de Lijn!

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*