Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"De Lange Wapper is een mooie metafoor voor de besluitloosheid van deze regering" (Lode Vereeck)

08/07/2010 14:00 - Interview

Lode Vereeck (LDD) en  Filip Watteeuw (Groen!) vellen een vernietigend oordeel over eerste jaar Peeters-II in dit dubbelinterview.

'Vlaanderen in actie? Vlaanderen in afwachting, ja'

Er is weinig wat de fractieleiders Lode Vereeck (LDD) en Filip Watteeuw (Groen!) verbindt. Behalve hun verzet tegen de Vlaamse regering, die ze vanuit de oppositie in het Vlaams Parlement bekampen. 'Kris Peeters houdt de boel nog wat recht, maar verder staat er geen ploeg op het veld.'

Morgen zal het een jaar geleden zijn dat Kris Peeters (CD&V) met sp.a en N-VA een akkoord afsloot over de vorming van zijn tweede Vlaamse regering. Zo vlot als de onderhandelingen toen verliepen, zo moeizaam raakte Peeters-II schijnbaar uit de startblokken. Oppositieleiders Lode Vereeck en Filip Watteeuw, zelf beiden nog maar aan hun eerste parlementair jaar bezig, geven de regering een dikke buis voor haar eerste jaar.

Lode Vereeck: "De Lange Wapper is een mooie metafoor voor de besluiteloosheid van deze regering. Dat ging van BAM naar referendum naar DAM-werkgroepen naar dubbelbesluit. En sinds maart hebben we er niets meer van gehoord."

Filip Watteeuw: "Besparen? Het is totaal onduidelijk waar deze regering zal besparen. Tegelijk blijven noodzakelijk investeringen uit. Het enige tastbare wat deze regering al gerealiseerd heeft, is een mediareisje naar Californië."

Vlaanderen blijft wel de beste budgettaire leerling in de Belgische klas.

Vereeck: "Door meevallers en wat gefoefel met indexeringen. De Vlaamse regering heeft de jobkorting afgeschaft, dat is al goed voor 41 procent van de hele besparingsmaatregelen. En de weinige maatregelen die genomen worden, draaien dan nog verkeerd uit ook. Het is compleet fout om nu te gaan beknibbelen op innovatie en wetenschappen. De Vlaamse overheid lijdt stilaan aan dezelfde ziekte als de federale, want ze kan haar kerntaken niet meer vervullen. We moeten de kinderen in onze steden in containerklasjes stoppen, en we krijgen de putten in het wegdek niet gevuld."

Watteeuw: "De besparingen komen op de nek van de allerzwaksten terecht. En hoe ijdel klinkt de roep om van Vlaanderen nog meer een logistiek knooppunt te maken op een moment dat de bestaande wegen vol gaten zitten? Er is een totaal gebrek aan visie."

Dat zegt de oppositie altijd en overal.

Vereeck: "Dat is waar, maar de visie van de regering-Peeters 'Vlaanderen in Actie' is afgekraakt door de studiedienst van de Vlaamse overheid zelf. Van de doelstellingen uit het Pact 2020 raakt er bijna geen enkele gerealiseerd. Integendeel, het ondernemersklimaat verslechtert, en inzake buitenlandse investeringen en export steekt Wallonië ons zelfs stilaan voorbij. Maar wel logo's bedenken en buttons uitdelen, daar zijn we goed in."

Watteeuw: "Vlaanderen in actie? Vlaanderen in afwachting, ja. Zelfs een econoom als Geert Noels waarschuwt voor de wallonisering van Vlaanderen. Heeft u nog wat gehoord van het Vlaams Energiebedrijf? Of neem de Staten-Generaal, waarop Kris Peeters de transitie naar een nieuwe industrie wilde inzetten. Van zodra de wind wat tegenzit, wordt er gewoon weer gelobbyd voor de bouw van Opel-SUV's of keurt men de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale goed."

Herinnert u zich ook iets positiefs uit het voorbije jaar?

Watteeuw: "Het beste nieuws van het voorbije regeringsjaar kwam uit het parlement. De commissie-speed, die de versnelling van de administratieve procedures voor infrastructuurwerken onderzocht, heeft hard en grondig gewerkt, over de partijgrenzen heen."

Vereeck: "Van parlementariërs met twintig jaar dienst heb ik gehoord dat ze daar een zeldzame openheid van geest ervaren hebben. Zelfs vanwege Groen! (lacht) Alle lof voor commissievoorzitter Johan Sauwens (CD&V)."

Kris Peeters is veel meer de baas van de regering dan in zijn vorige kabinet. Maar dat heeft het nadeel dat er geen echte sterkhouders in zijn ploeg zitten.

Watteeuw: "Kris Peeters houdt de boel nog wat recht, maar verder staat er geen ploeg op het veld. Sommige ministers doen hun best, maar anderen kunnen simpelweg de job niet aan. Philippe Muyters bezwijkt zowat onder zijn monsterportefeuille. Geen wonder dat hij fouten maakt. Joke Schauvliege op Milieu? Dat is ook geen hoogvlieger, hé. Maar ook een Ingrid Lieten (sp.a) bijvoorbeeld is erg sterk begonnen met een verfrissende zakelijke aanpak, maar het VRT-dossier heeft ze compleet mismeesterd. En dat is toch geen kleinigheid."

Vereeck: "Peeters is gefopt door Bart De Wever, die niet zichzelf maar de onverkozen neofiet Muyters naar de regering afvaardigde. Toen is het wantrouwen in de ploeg geslopen. Wat nu met Muyters en Bourgeois gebeurt, is een logisch dieptepunt. En stel dat er een grote staatshervorming komt en deze regering er een pak bevoegdheden en financiële verantwoordelijkheid bijkrijgt, dan begint de ellende pas. Dan zal er namelijk echt moeten worden gesaneerd, maar de regering geraakt al niet over de heuveltjes waarop ze nu zit. Deze regering kan fiscale autonomie gewoon niet aan.".

Watteeuw: "Het lijkt wel alsof Kris Peeters als enige het project van de Vlaamse regering moet dragen. De rest staat erbij en kijkt ernaar. Er is geen loyauteit, geen samenhorigheid, ook niet in de meerderheidsfracties bijvoorbeeld. In de vorige ploeg kon Peeters rekenen op het gezag van Dirk Van Mechelen (Open Vld) en Frank Vandenbroucke (sp.a) om het regeringsproject door te drukken. Zulke sterke figuren zijn er nu niet."

Lode Vereeck

Ook Lode Vereeck (45) mocht als debutant in het Vlaams Parlement meteen fractieleider worden. Vereeck is hoogleraar economie aan de Universiteit Hasselt. Vereeck kwam ook als lijsttrekker in Limburg op bij de federale verkiezingen, maar kon daarbij geen zetel versieren. Hij werd deze week wel aangeduid als partijvoorzitter. Hij moet nu de taak van boegbeeld Jean-Marie Dedecker verlichten en LDD proberen uit een diep dal te halen.

Filip Watteeuw

Filip Watteeuw (47) is bezig aan zijn eerste regeerperiode in het Vlaams Parlement. Voordien was hij lector aan de Artevelde Hogeschool. Hij werd meteen gepromoveerd tot fractieleider van Groen!. Voordien was hij ook al vanaf 2002 fractieleider voor zijn partij in de Gentse gemeenteraad. Pikant detail: broer Jan Watteeuw stond op 13 juni in West-Vlaanderen op de vierde plaats van de LDD-lijst. 

© 2010 De Persgroep Publishing