Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

De fundamentalisten tegen het roken halen hun slag thuis.

15/03/2011 16:44 - Persbericht

LDD stelt vast dat de vrijheid van Jan met de pet het weer moet afleggen tegen de oekazen van het  gezondheidsfundamentalisme. Jaren lang heeft de partij zich ingezet om het rookverbod in gewone cafés tegen te houden, maar het Grondwettelijk Hof heeft beslist dat het rookverbod in alle drankgelegenheden, en niet alleen in de eetcafés, zal gelden vanaf deze zomer.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Het is een trieste zaak dat de rokers nu uit alle cafés worden gebannen naar het terras of de voordeur, ze worden gedegradeerd tot illegalen in hun eigen stamkroeg. Het spreekt vanzelf dat dit nefast is voor de horeca. In de eetcafés was nu al duidelijk dat de ambiance stil viel rond 23 uur, en dat de klanten uitweken naar plaatsen waar wel in gezelschap kon worden gerookt. In Nederland, waar ook niet gesold wordt met de volksgezondheid, is het rookverbod trouwens opgeheven voor de kleine cafés. Maar België moet weer  de eerste van de klas zijn, als het over betutteling van haar bevolking gaat."

Eigen keuze

Voor LDD kan het ook niet dat de caféhouders op minder dan een jaar opnieuw worden geteisterd door een nieuwe wetgeving. Ze hebben pas nog maar een keuze gemaakt, investeringen gedaan, en nu worden ze met een nieuw verbod geconfronteerd. De partij blijft er bij dat de mensen zelf moeten weten welke gezondheidsrisico's ze nemen. Daarom moet de cafébaas zelf kunnen beslissen of hij een rokers- of een niet-rokers café open houdt. Het argument van het Grondwettelijk Hof dat de werknemers in gewone cafés en in eetcafés worden gediscrimineerd houdt gewoon geen steek.

Jean-Marie Dedecker; "Wie in een rokerscafé gaat werken, weet dat op voorhand, en wordt niet verplicht daar te werken. Als we alle beroepen met gezondheidsrisico's gaan uitsluiten, dan zijn er straks geen mijnwerkers meer, kunnen alle bouwwerven worden gesloten, mogen alle  kerncentrales, chemische en industriële bedrijven sluiten, om maar te zwijgen over brandweerlui en politiemensen, die zelfs extreme beroepsrisico's lopen. Het inroepen van discriminatie tussen werknemers is een drogreden van enkele wereldvreemde fundi's die van hun medemensen geen enkele fout meer verdragen. Wat is de volgende stap,  een algemene drooglegging?"

Reacties op "De fundamentalisten tegen het roken halen hun slag thuis."

Maya De Schrijver
18/03/2011 18:49
Ik ben woest en heel droevig,
De zin in oud worden (ik ben 48)
word door het fashisme steeds groter.
Anti rokers hadden overal hun slag al thuis gehaald, tot
zelfs op de schaatsbaan, al waar ik dus mn hobby niet meer kon doen, Anti rokers hadden een keuze te over, hotels, restaurants, tavernes tot zelfs eetcafés.
Ons resten enkel nog het café, ik vind jullie zeer egoistisch, waarom maak je van de enorme mogelijkheden niet gewoon gebruik en laat ge ons niet eindelijk gerust!!
Er zijn ook veel café bazen die ook roken en géén personeel hebben, wedden dat de Anti rokers de eerste zijn om te zagen dat ze op hun drank moeten wachten!
En ff buiten roken zoals naar toilet gaan, wat doe je dan met mensen die graag een goede sigaar bij hun koffie en cognac degusteren? een genot dat ons op restaurant al werd afgenomen.
Etienne Vincent
18/03/2011 15:22
Ik stel voor dat alle horecazaken enkel rokers toelaten op hun terras, zowel tijdens de winter (verwarmd) als tijdens de zomer. En dat de niet- rokers gezellig profiteren van hun niet-rokers-ruimte binnen in de gelagzaal. Zo komt iedereen aan zijn trekken.

Bovenop heeft HLn als citaat van de dag geschreven :

Ik stel voor dat uitbaters enkel rokers toelaten op hun terras, ook in de zomer. En dat niet-rokers gezellig binnen profiteren van hun rookvrije ruimte.
Bert Mariën
15/03/2011 21:57
U houdt van vergelijkingen.... ik ook.
Ik vind dat ik het recht heb om te kunnen urineren, wanneer ik daar behoefte aan heb.
Dus als ik met u aan de toog hang, na enkele pinten dringend moet, heb ik het recht om tegen de toog te plassen. Vindt u niet? Nee?!
U wilt mij die vrijheid toch niet ontnemen?
Wat? Moet ik van u tot aan het urinoir?
Lijkt me toch fundamentalistisch hoor!
Absurd? Uiteraard, maar wel even absurd als argumenten pro roken in cafés.
Wie is er een fundamentalist?
Iemand die zijn recht op gezondheid laat gelden of iemand die de meest absurde vergelijkingen maakt om toch maar op elk plekje te kunnen roken.
Voor alle duidelijkheid: iedereen die dat wilt mag blijven roken. Rokers zullen blijven toegelaten worden in cafés, zij het enkel en alleen op het moment dat ze niet roken.
Passief roken is een te vermijden risico. Te vermijden door een rechtvaardige wetgeving.
Ook in chemische bedrijven worden risico's tot een minimum beperkt door strenge regelgeving.
Het getuigt van verregaand egoïsme dat men zich het recht toe-eigent om het even waar andere mensen buiten hun wil om te vergiftigen met kankerverwekkende stoffen, enkel maar om te voldoen aan het eigenbelang van het genot, de verslaving van een sigaret.
Het verband tussen ambience en roken zie ik ook absoluut niet in... tenzij u stinkende kleren, haar, pikkende ogen, droge keel als ambience beschouwt.
U mag blijven roken, maar ff buiten en kan daarna weer terug.
Dat is eigenlijk net hetzelfde als iemand die even naar het toilet moet.
haesen myriam
15/03/2011 21:17
Beste wij starten een campagne tegen rook verbod steun ons....f.b patrick leman hij gaf vandaag al een reactie op radio één...ldd tegen rookverbod
Stafselect
15/03/2011 19:57
Rookverbod is duidelijk gemakkelijker dan een hoofddoek of burkaverbod. Toch benieuwd of de waterpijp ook verboden wordt in de locaties waar wij niet binnen mogen?
Malloma
15/03/2011 18:35
Ik ben blij met de uitspraak van het Grondwettelijke Hof. Geen onduidelijkheid meer.
Langs de andere kant had men een compromis kunnen zoeken door een café waar wel mag gerookt worden te verplichten een grote sticker op de deur te kleven.
Wie dan toch binnen gaat moet nadien niet zeveren.
De gelegenheden die geen sticker aanbrengen moeten dan gecontroleerd worden en eventueel streng beboet als ze zich niet houden aan de regels.
Theyskens Benoit
15/03/2011 18:29
Het is tegen alle regels van democratie
Wat is de volgende regel de kleur in de zaak
Een café is de enigste plaats waar niemand verplicht is om daar te zijn. En nu moeten wij als destijds de leeglopers van de maatschappij de mensen gaan opvoeden?
Op het openbaar domein mag iedereen roken aan de ingang van de lagere school als voorbeeld voor onze toekomst.
Als ik ooit kanker krijg is het van de pestwetten die onze zieke ministers fantaseren.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*