Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

De euro-tsjevenstreek van Ivo Belet

01/08/2009 00:36 - Opinie - Europees

Ivo Belet noemde de Europese fractie waar LDD tot behoort ooit "louche en bizarre figuren" en "bijeengeharkt uitschot". Nuvier Litouwse christen-democraten die deel uitmaken van Ivo Belet zijn fractie een wet in Litouwen hebben goedgekeurd die zich richt tegen homoseksuelen is het stil bij Ivo Belet.

Derk Jan Eppink, Europees parlementslid LDD: "Zijn twitter en twetter is stilgevallen."

(...)

Sommigen worden ingehaald door hun eigen woorden.

Zo ook CD&V-Europarlementslid Ivo Belet die op 5 juni, tijdens de verkiezingscampagne, een kwaadwillige aanval inzette op mij. Hij zei in De Morgen dat ik - als Europees afgevaardigde van LDD - in de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) zou terechtkomen tussen 'louche en bizarre figuren'. Belet doelde op de Poolse partij voor Wet en Gerechtigheid (PiS) die hij omschreef als 'een groep homofoben, bijeengeharkt uitschot'.

Maar vorige week keurde het parlement van Litouwen een wet goed die zich richt tegen homoseksualiteit. Litouwen wordt geregeerd door... christen-democraten! Vier Litouwse christen-democraten zijn lid van Belets eigen Europese Volkspartij (EVP).

Zit Belet nu zelf tussen - in zijn eigen woorden - 'bijeengeharkt uitschot'?

Nu zou men Belets aanval van 5 juni nog kunnen afdoen als verkiezingsretoriek. Geen probleem. Maar op 22 juni, twee weken na de verkiezingen, schrijft hij via twitter:

'Wat een zooitje, die fractie van conservatieve, eurosceptische homofoben in het Europees Parlement - LDD zit daar helemaal op zijn plaats.'

Belet gaat dus ongestoord voort.

Voormalig president

Laten we daarom eens kijken naar het vrome, door christen-democraten bestuurde Litouwen dat vier christen-democraten (meer dan de drie CD&V'ers) naar het Europees Parlement stuurt.

Ik noem die vier Litouwse christen-democraten geen 'uitschot' want tussen hen zit de voormalige president Vytautas Landsbergis. Maar de christen-democraten hebben in Litouwen de jacht op homo's ingezet. Het parlement stemde onlangs een wet die 'agitatie voor homoseksuele relaties' verbiedt. Homoseksualiteit wordt gezien als 'nadelig voor de geestelijke gezondheid van de jeugd' en daarom buiten de wet gesteld, net als boeken over explosieven, reclame voor slechte eetgewoontes en propaganda voor hypnose.

De Litouwse geestverwanten van Belet keren zich tegen 'homoverheerlijking' en hebben al enkele keren de 'EU antidiscriminatiebus' uit de hoofdstad Vilnius geweerd. De wet treedt in werking in 2010 en gay parades zijn daarmee in de toekomst onmogelijk. Litouwse homo's moeten onderduiken. Door toedoen van de christen-democraten!

Hallo Ivo, waar ben je?

Van Ivo Belet dus geen woord.

Het is dit keer niet, zoals hij twittert, 'de Hollandse buikspreker van Dedecker' die met homofoben in verband kan worden gebracht.

Het is de eurodelegatie met Jean-Luc Dehaene, Marianne Thyssen en Ivo Belet. De eerste twee hebben zich altijd correct gedragen en nooit meegedaan met Belets geblaas. Gaat Belet er nu bij de EVP-leiding op aandringen om Landsbergis uit de fractie te zetten?

Belet zit in de EVP al tussen de rondborstige 'Babes van Berlusconi' en de afgezanten van Gianfranco Fini, de voormalige fascistische jeugdleider die ooit Benito Mussolini tot de grootste staatsman van Italië bombardeerde. Dat heb ik toch Jean-Marie Dedecker nooit horen zeggen.

In Polen gaat het de goede kant op. In 1990 woonde ik in Warschau als correspondent voor NRC Handelsblad en homoseksuelen leefden in die periode ondergronds. Poolse politici hebben homoseksualiteit mondjesmaat aanvaard, al zijn ze omzichtig onder druk van de katholieke kerk. Onlangs werd in Warschau een gay parade gehouden zonder dat er nog een grote tegendemonstratie plaatsvond.

De thematiek in Polen verschuift intussen. Poolse politici keren zich nu tegen het wettelijk homohuwelijk. Daarom stemmen ze in het Europees Parlement tegen antidiscriminatierichtlijnen omdat ze vrezen dat die het homohuwelijk via 'de Europese achterdeur' trachten te legitimeren. Alle Poolse Europarlementariërs stemmen tegen, ook de Poolse EVP-geestverwanten van Belet, en zelfs de Poolse socialisten.

Ik heb Belet nog geen pleidooi horen houden om alle Polen uit het Europees Parlement te zetten.

In Litouwen is er nu een stap terug. Hopelijk wordt het negatieve tij nog gekeerd, wellicht door het ingrijpen van president Grybauskaite, die tot voor kort Europees commissaris was en die als geen ander begrijpt welke 'imagoschade' de antihomowet oplevert.

Maar arme Ivo. Nu zit hij in de maag met zijn Litouwse geestverwanten en hult hij zich in stilzwijgen. Met de Litouwse 'louche en bizarre figuren' in eigen christen-democratische fractie is zijn twitter en twetter stilgevallen.


(c) Derk Jan Eppink, Europees parlementslid LDD en lid van de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers.