Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Interviews

"Dankzij media wordt het debat over Vlaams Huis geanimeerd"

08/09/2009 10:05 - Interview - Vlaams

"Als kersvers parlementair vroeg ik me af wat de rol is van parlementaire controle als een debat altijd in de media wordt gevoerd. Maar ik moet die mening herzien, want dankzij de publieke uitspraken van Kris Peeters wordt het debat over het ontslag van de directeur van het Vlaams Huis in New York vandaag erg geanimeerd", belooft LDD-fractieleider Lode Vereeck.

Het Vlaams Huis werd in februari opgericht en herbergt de diensten Toerisme Vlaanderen, Flanders Investment & Trade en de vzw Flanders House. Vorige woensdag werd directeur Philip Fontaine door de Vlaamse regering ontslagen. De man met een jaarwedde van 175.000 euro wordt ervan verdacht zichzelf vanuit zijn functie 21.000 euro belastinggeld naar zijn bedrijf te leiden. Er zouden nog malversaties zijn maar Fontaine ontkent dit.

"Nadat Jean-Marie Dedecker de feiten aan het licht bracht, heb ik vorige maandag een interpellatie ingediend om minister-president Kris Peeters hierover te ondervragen", zegt Lode Vereeck. "Woensdag heeft het uitgebreid bureau beslist dat de commissie ad hoc hierover bijeen zou komen. Ook Kris Peeters was op die vergadering. Gek genoeg maakte hij het ontslag van Fontaine diezelfde woensdag, twee uur na afloop van het bureau, bekend. Niet omdat er zou gesjoemeld zijn, wel omdat er een 'vertrouwensbreuk' was, zo luidde het. Hoogst opmerkelijk."

Geanimeerd debat

Vereeck belooft vandaag een geanimeerd debat. "In dit dossier zijn er massa's onbeantwoorde vragen. Zo was de raad van bestuur van het Vlaams Huis al maanden op de hoogte van het financiële mismanegement. Ook over de aanstelling van Fontaine is veel te zeggen, over de reden van zijn ontslag, en over wie hier allemaal schuld treft", besluit Vereeck.

© YL Het Belang van Limburg- 8 september 2009