Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

Cultuurschokken zijn altijd leerzaam, vooral als je ze opdoet in eigen land.

06/05/2009 19:09 - Opinie

Derk Jan Eppink geeft in een opiniestuk op de website van NOVA tekst en uitleg hoe het komt dat

"mijn Eurorealistische ‘slappe pap' in Nederland, ‘staatsgevaarlijk' is in de ogen van het Belgische establishment."

(...)

Eurorealisme

In Vlaanderen voer ik campagne op de Europese lijst van de nieuwe partij, Lijst Dedecker, met als hoofdthema ‘Eurorealisme'. Daarmee bedoel ik dat de EU zich moet bezighouden met hoofdzaken (zoals bestrijding van de economische crisis) in plaats van het micro-management van het dagelijks leven, zoals de produktie van rosé in Frankrijk of menukaarten in België. Verder ben ik tegen een Europese belasting en vind ik Turks lidmaatschap van de EU een brug te ver.

'Demagoog, populist en reactionair'

Gevestigde partijen in Vlaanderen vinden mij ‘demagoog, populist en reactionair' omdat ik tegen een federale Europese staat ben. Ik keek dan ook vreemd op toen ik vorige week in Nieuwspoort een debat had met Thijs Berman, lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen.

Eigenlijk waren wij het over veel dingen eens. Thijs was zelfs ‘rechtser' dan ik in België ooit durf te zijn. Hij wil Europees geld dat wordt bezuinigd teruggeven aan de lidstaten (‘geen cent te veel') en ziet de EU ook als een constructie met lidstaten. In Vlaanderen zouden de gevestigde partijen (incluis zijn geestverwanten van de SP.A) hem als ‘Eurosceptisch' afschilderen.

Tolken

Maar Thijs is dan nog gematigd. Het CDA wil maar liefst 10.000 Europese ambtenaren afdanken, onder wie de tolken. Eerlijk gezegd is dat weinig realistisch. De EU stelt vaak de verkeerde prioriteiten en zet ambtenaren verkeerd in. Maar er blijft veel te doen, zoals een energiebeleid of een immigratiebeleid. Afschaffing van tolken is vaak een idee van mensen die hun eigen talenkennis zwaar overschatten. Maar dat maakt voor Wim van der Kamp ‘kein Flauss aus'.

Hans van Baalen van de VVD wil zelfs het Europese budget halveren. Geld moet terug naar de Nederlandse staatskas. Zijn Vlaamse geestverwant Guy Verhofstadt (VLD) wil de Europese begroting ‘vertwintigvoudigen' met behulp van een Europese belasting. VVD en VLD zitten samen in de Europese liberale groep!

Gematigd

Toen ik na het debat terugreed en de grens overging had ik de indruk dat ik ‘enorm gematigd' was. Voor de Nederlanders is mijn verhaal over ‘Eurorealisme' zelfs slappe pap. In Vlaanderen blijf ik in het verdomhoekje als ‘gevaarlijke volksmenner'. Elke dag krijg ik in de media een bak stront over me heen. Een columnist in De Morgen meende zelfs dat ophanging aan een touw de juist remedie was voor mij. Dat laatste reken ik maar tot vocabulaire inflatie die eigen is aan de Latijnse politiek.

Kloof

Waarom die enorme kloof tussen Nederland en België (want Franstalige partijen zijn nog radicaler pro-Europees dan Vlaamse)?

Het Belgische establishment ziet een ‘Verenigde Staten van Europa' als een uitweg voor de oplossing van Belgische problemen die Belgen zelf niet meer kunnen oplossen. België wil vrijwillig verdampen in een Europese staat.

Nederlanders zien een Europese staat als een gevaar voor de eigen identiteit, waarbij de PVV van Geert Wilders de toon zet. Hij wil de EU ‘van binnenuit onderuit halen'. Gevestigde partijen zitten nu in een opbod onder elkaar om niet te vervreemden van de eigen achterban. De PVV is, zoals dat in Vlaanderen heet, de zweeppartij. VVD, CDA en PvdA horen het knallen.

Daarom is mijn Eurorealistische ‘slappe pap' in Nederland ‘staatsgevaarlijk' in de ogen van het Belgische establishment.

 

(c) Derk Jan Eppink, boegbeeld van Lijst Dedecker (LDD) voor de Europese verkiezingen en was eerder medewerker van Europees commissaris Frits Bolkestein.