Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Crisis of geen crisis, het Vlaams Parlement viert feest (De Morgen, 17/01/2013)

17/01/2013 13:35 - Verschenen

Halfrond zet met toeters en bellen de deuren open voor groot publiek

Het Vlaams Parlement wil de burger dichter bij de politiek te brengen en dat mag wat kosten, crisis of niet. Aan het Festival van de Politiek hangt een prijskaartje van 200.000 euro.

Op 19 en 20 oktober zet het Vlaams Parlement voor de tweede keer zijn deuren open voor het Festival van de Politiek. Doel: de kloof tussen politiek en burger dichten. Daarvoor worden de grote middelen ingezet. Iedere commissie heeft de opdracht gekregen om een eigen activiteit uit te dokteren. Enkelen deden dat al, de commissie Binnenland zal bijvoorbeeld werken rond de herdenking van de Groote Oorlog, de commissie Brussel organiseert een fietstocht langs de Vlaamse 'gangmakers' in de hoofdstad. Daarnaast zullen in het halfrond debatten en vragenuurtjes georganiseerd worden onder leiding van mediafiguren en waaraan zowel het publiek als bekende opiniemakers kunnen deelnemen, wordt er een wandeling door de politieke wijk georganiseerd en is er een praatcafé. Maar dat is niet alles, het weekend krijgt ook een ludieke inslag. In het programma wordt voorgesteld dat komiek Bert Kruismans het vragenuurtje zal opluisteren en dat twee andere stand-upcomedians commentaar leveren. Het parlement zou graag zien dat Jeroen Meus twee recepten uitdenkt voor de gelegenheid en dat media live uitzenden vanop het evenement.

Iedere cent waard

Het is maar een greep uit een uitgebreide planning. De bekende personen en mediafiguren waarvan sprake moeten nog gecontacteerd worden, dat is voor een latere fase. Wat wel al vaststaat, is dat Bruno Wyndaele een quiz zal presenteren over de kennis van Vlaanderen. Dat staat immers zo bepaald in het contract dat het Vlaams Parlement met productiehuis de Filistijnen afsloot in het kader van Het Spiegelpaleis, dat nu loopt op VRT en wordt opgenomen in het parlement. Kostenplaatje van het hele gebeuren is 200.000 euro. Perfect te verantwoorden vindt parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). "De burger dichter bij de politiek brengen is een nobel doel. Daar mogen wij toch gerust activiteiten voor organiseren? We zijn bovendien al het zuinigste parlement van het land." De parlementsvoorzitter wijst er op dat het budget al gehalveerd werd. De eerste editie in 2008, die er kwam onder impuls van Peumans' voorgangster Marleen Vanderpoorten (Open Vld), kostte nog 400.000. Dat eerste Festival werd met 5.000 aanwezigen beschouwd als een succes, maar weer 400.000 euro uitgeven vonden de meeste partijen, toch wat veel van het goede in tijden van besparingen.

Kritiek van LDD en Groen

Niet dat deze uitgave van het festival kleiner in omvang zal zijn. De besparingen moeten vooral komen van het communicatiebudget. In 2008 ging daar maar liefst 160.000 euro naartoe. "Dat wordt nu geschrapt, we hopen op voldoende persaandacht." Het hele plan werd uitgedokterd door een partijoverschrijdende werkgroep en ook unaniem goedgekeurd in het uitgebreid bureau van het Vlaams parlement, wat impliceert dat alle Vlaamse partijen zich achter de plannen scharen. Het verklaart meteen waarom er amper een woord van kritiek te horen valt op het stevige prijskaartje. "We staan volledig achter het initiatief en de kosten zijn al behoorlijk ingeperkt", luidt het bijna overal. Enkel LDD en Groen hebben nog bemerkingen. "Er zijn andere manieren om de kloof met de burger te dichten, zoals goed beleid en hard werken", meent LDD-fractieleider Lode Vereeck. "Voor ons hoefde dit niet, daarom hebben we ook niet gezeteld in de werkgroep. In een periode van budgettaire krapte, is dit niet de kerntaak van het parlement." Fractieleidster van Groen Elisabeth Meuleman is tevreden met de halvering van het budget, "maar het ludieke aspect is overdreven". Al moet Meuleman toegeven dat die kritiek te laat komt, aangezien Groen wel vertegenwoordiger was in de werkgroep die het programma schreef. Ook Meuleman was afwezig toen de beslissing viel. Vragenuurtje opgeluisterd door Bert Kruismans, met grappige commentaar van twee stand-upcomedians en door bekende cartoonisten Quiz met Bruno Wyndaele Straatanimatie Tentoonstelling aangekochte kunstwerken van het Vlaams Parlement Kookdemonstratie van Leuvenaar Jeroen Meus met speciaal 'ontworpen' gerechten Digitale fotowedstrijd

© 2013 De Persgroep Publishing