Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Cleantech Houthalen is pure geldverspilling" (Het Belang van Limburg, 16/02/2011, p1+p7)

16/02/2011 09:08 - Verschenen

BRUSSEL - Ondanks een vernietigend advies van de Inspectie van Financiën gaat Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) door met de oprichting van de vzw I-Cleantech Vlaanderen in Houthalen.

Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD), die dit staaft met officiële documenten. De vzw I-Cleantech moet schone technologie stimuleren. Maar de Inspectie van Financiën adviseert ongunstig omdat een gelijkaardige instelling al bestaat en I-Cleantech niet zelfbedruipend zal zijn. "Het voornaamste oogmerk is de creatie en de invulling van twee nieuwe topfuncties en 17 nieuwe bestuursmandaten", haalt de inspectie vernietigend uit.

De vzw zou de eerste vier jaar 5 miljoen euro van Vlaanderen krijgen en 1,2 miljoen euro van Limburg Sterk Merk. Dat geld dient voor de huur en onderhoud van een gebouw op de mijnsite in Houthalen (173.200 euro per jaar), voor de aanwerving van een afgevaardigd bestuurder, een manager en 10 personeelsleden (1 miljoen euro per jaar), voor marketingkosten (100.000 euro per jaar) en voor de beheersvergoedingen van de 17 leden van de raad van bestuur (87.500 euro).

"Geldverspilling!"

BRUSSEL - "De vzw I-Cleantech is een overbodige instelling en dus pure geldverspilling." Dat zegt Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD, foto).

"Terwijl al twee jaar lang op Onderzoek & Ontwikkeling wordt bespaard, en het rapport-Soete uit 2007 al stelde dat het Vlaamse innovatielandschap dringend moet vereenvoudigd worden, gaat de minister door met de oprichting van I-Cleantech", zegt Vereeck. "LDD is vóór innovatie in cleantech, maar niet via een nieuwe instelling waarvan de inspectie zegt dat ze dient om twee topfuncties en 17 bestuursmandaten - intussen al afgezwakt naar 13 - te creëren."

Vereeck vindt het ook opmerkelijk dat uitgerekend de twee CD&V'ers die zich eerder in de commissie erg kritisch uitlieten over I-Cleantech, nu het voorstel van decreet mee ondertekenden. "En dat terwijl de vzw geen enkel zicht heeft op een mogelijke omzet. Financiële logica geldt blijkbaar niet voor deze regering als het om belastinggeld gaat", besluit de LDD'er.

Het Belang van Limburg
Yves LAMBRIX
© 2011 Concentra

Reacties op ""Cleantech Houthalen is pure geldverspilling" (Het Belang van Limburg, 16/02/2011, p1+p7)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*