Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Check uw energie-afrekening grondig!

09/07/2013 12:30 - Persbericht

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) stelde vast dat sinds kort, de jaarlijkse hoeveelheid gratis elektriciteit, door bepaalde leveranciers, niet langer in rekening wordt gebracht. Hierdoor dreigt een doorsnee tweeoudergezin met twee inwonende kinderen 106,03 euro te veel te betalen. Peter Reekmans raadt iedereen dan ook aan om de jaarlijkse energie-afrekening grondig na te kijken. Reekmans zal dit probleem alvast aankaarten bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche.

Elk Vlaams gezin heeft jaarlijks recht op 100 kWh gratis stroom. Per gezinslid komt daar jaarlijks nog eens 100 kWh gratis elektriciteit bovenop. Zo bijvoorbeeld heeft een tweeoudergezin met 2 inwonende kinderen, per jaar, recht op 500 kWh gratis stroom. De leveranciers dienen deze gratis hoeveelheid elektriciteit te verrekenen in de eindafrekening. Hoewel deze regeling reeds 10 jaar geldt,  wordt vastgesteld dat bepaalde leveranciers, sinds kort, de 'gratis stroom' 'vergeten' in rekening te brengen.

 

Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger (LDD) en Schepen van Wonen te Glabbeek: "Ik werd de voorbije dagen meermaals aangesproken door mensen die mij zwart op wit aantoonden dat de gratis stroom niet werd verrekend. Toen ze hierover hun beklag deden bij de klantendienst van de betrokken energieleveranciers kregen ze steevast de boodschap dat 'de gemeente de gezinssamenstelling niet had doorgegeven'. Merkwaardig, te meer een gezin met een normaal energieverbruik toch bezwaarlijk uit 0 personen kan bestaan. Ik roep iedereen dan ook op om de jaarlijkse energie-afrekening zeer aandachtig na te kijken. Werd de jaarlijkse gratis hoeveelheid elektriciteit in rekening gebracht? en, Werd daarbij de correcte gezinssamenstelling gehanteerd? Het is alvast de moeite waard om dit te checken. Een doorsnee tweeoudergezin met twee inwonende kinderen heeft immers jaarlijks recht op 500 kWh gratis stroom of omgerekend 106,03 euro. Het kan niet dat, door een fout van de netbeheerder, een gezin te veel betaalt."

 

Peter Reekmans rekent er op dat de betrokken leveranciers en de netbeheerders snel zelf orde op zaken stellen. Hij zal deze kwestie alvast in het Vlaams parlement aankaarten bij Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche.  "Alle gezinnen hebben recht op een vlekkeloze service, zeker in Vlaanderen waar de distributiekosten abnormaal duur zijn", besluit Peter Reekmans