Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Centrumlinkse regering van N-VA en PS raakt niet van de grond

30/08/2010 20:54 - Persbericht

LDD stelt vast dat de pogingen van preformateur Di Rupo (PS) om een grondige staatshervorming op te zetten, blijven mislukken.

Het wantrouwen tussen de Vlaamse centrumpartijen N-VA en CD&V enerzijds en de linkse partijen anderzijds is boven water gekomen en toont aan hoe het Belgische federale model is uitgeleefd.

Lode Vereeck: "Vooral de houding van sp.a en Groen is tekenend voor hun gebrek aan Vlaamse reflex. Zij volgen slaafs de ideologische logica van hun Franstalige zusterpartijen. Daardoor verbreken zij de Vlaamse eensgezindheid die nodig is als tegengewicht tegen het Franstalige front. De buit voor Brussel is binnen terwijl over de geldstromen van noord naar zuid de grootste onduidelijkheid blijft bestaan. "

Belgicistische druk opgevoerd.

LDD vraagt zich af waarom de sociale partners nu plots op het toneel verschijnen. Dit heeft in deze fase van de onderhandelingen geen enkele meerwaarde tenzij de preformatie te rekken of de eigen privileges - verbonden aan het Belgisch status quo - veilig te stellen.

Lode Vereeck: "Door de sociale partners te betrekken bij de preformatie wil men vooral de druk op CD&V verhogen om de voorstellen van het linkse blok te slikken. Zo kan ook de besparingsronde van 25 miljard euro meteen in de ‘juiste' richting worden gestuurd, namelijk nieuwe belastingen voor de bevolking en nauwelijks besparingen voor de overheid. In een centrumlinkse regering van Elio Di Rupo is elke vorm van verarming, d.w.z. besparing op de overheidsuitgaven, uitgesloten. Dat de bevolking ook verarmt door nieuwe belastingen te heffen, is blijkbaar geen probleem."

Voor LDD is een staatshervorming geen doel op zich, maar een middel om efficiënter en zuiniger beleid te kunnen voeren. Maar de huidige voorstellen over de fiscale autonomie lijken de verschillende regeringen niet te ‘responsabiliseren'. En dan is het fundamentele probleem van de federale schuldverdeling nog niet eens aangekaart.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden

Reacties op "Centrumlinkse regering van N-VA en PS raakt niet van de grond"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*