Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

CD&V en N-VA omarmen Lieten (Het Belang van Limburg, 24/02/2011, p4)

24/02/2011 08:55 - Verschenen

BRUSSEL - Ondanks de verbaal sterke en soms grappige aanvallen van de oppositie, heeft Vlaams minister Ingrid Lieten het debat over haar uitgelekte mail gisteren makkelijk overleefd. Met dank aan Kris Peeters en de N-VA die hun sp.a-minister in de armen sloten en de samenhang binnen de regering benadrukten.

Het was lang geleden dat er nog zoveel schwung was in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. Daar werd gisteren gedebatteerd over de samenhang binnen deze Vlaamse regering. Aanleiding: de uitgelekte mail van minister Lieten waarin die haar collega's als "macho's" en "uit beton en teflon opgetrokken karikaturen" omschreef.

'Vlaanderen in Actie' (VIA), het paradepaardje van minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn regering, noemde ze zelfs "geen sterk merk", een bewering waarin parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) haar gisteren in De Standaard bijtrad. "Vraag eens aan honderd Vlamingen wat VIA is", aldus Peumans. "Ik heb de indruk dat het project niet aanslaat. Er wordt nochtans veel geld tegenaan gegooid." Peumans is van oordeel dat VIA niet van de grond komt omdat het actieplan niet breed genoeg gedragen is. Zo zou alleen Kris Peeters het VIA-logo gebruiken op zijn correspondentie.

Siegfried Bracke?
De oppositie trok hard van leer tegen Kris Peeters en zijn ploeg. Filip Watteeuw (Groen!) vroeg zich af of Vlaanderen niet te klein geworden is voor Peeters. Filip Dewinter (Vlaams Belang) zei onomwonden dat "deze regering Lieten best zou delieten". En verder: "VIA is de Via Dolorosa (Latijn voor kruisweg) van Christus Peeters. Geen hond gelooft hem nog."

Lode Vereeck (LDD) kwam bijzonder gevat uit de hoek. "Wie heeft de mail van Lieten gelekt? Teflon-Muyters of Beton-Bourgeois? Ik verdenk Siegfried Bracke (N-VA), want die zit immers nog altijd in de mailinglist van de sp.a, maar onder een andere naam. Feit is dat met het kelderen van VIA de ruggengraat van deze regering is gebroken. Ofwel neemt Lieten ontslag, ofwel is ze vanaf nu monddood. De machtigste zakenvrouw van Vlaanderen is een machteloze minister van Vlaanderen geworden. Hebben de kiezers van Peter Vanvelthoven (die moest als minister schuiven voor Lieten, nvdr) hiervoor gekozen?"

"Slagkracht"
De meerderheidspartijen moesten toegeven dat de mail "ongelukkige" en "ongepaste" passages bevatte, maar ontkenden meteen dat er een probleem is met de samenhang of slagkracht van de regering. Minister Lieten herhaalde ook haar belofte om zich met sp.a te blijven inzetten voor het Vlaamse regeerakkoord en VIA dat met zijn 88 actiepunten van Vlaanderen tegen 2020 een topregio moet maken.

Nadat N-VA-minister Geert Bourgeois Lieten had verdedigd, zette Kris Peeters zelf de finale in. "De mail was een spijtige zaak maar alles is uitgepraat. VIA en het Vlaams regeerakkoord worden onverkort uitgevoerd. Deze zaak heeft VIA de voorbije week veel gratis publiciteit bezorgd, waarvoor dank. En nee, ik heb niet de intentie om VIA even bekend te maken als Coca-Cola of een wasproduct. Wel om deze regio in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat iedereen die ambitie heeft."

Het Belang van Limburg
(YL/ToMas)
© 2011 Concentra

Reacties op "CD&V en N-VA omarmen Lieten (Het Belang van Limburg, 24/02/2011, p4)"

Etienne VINCENT
01/03/2011 12:45
Wanneer Bracke, de overgelopen muilentrekker van de sossen, zich zelfs in dit debat durft te roeren is het meer dan duidelijk dat de clan Stevaert - Lieten het voor het zeggen heeft. Buiten de Waalse syndicalist Renard, in mijn ogen zelfs een landverrader en die nog niet aan de zoom van een in een rode wieg geboren onschuldige socialist komt is er maar één socialist, tot in de kist, die naam nog waardig in hun verlopen of bijna verlopen geschiedenis, mijnheer Van Acker en al de rest zijn prutsers en profiteurs op de rug van het proletariaat, excuseer profitariaat in hun eigen zak, nietwaar Carolientje; nietwaar achtbare heer De leeuw - tegen mijn goesting met hoofdletter - nietwaar ex-NAVO-secretaris die mits "betaling" op VTM het hoge woord tracht te vferkondigen - waar haalt hij het lef, die bedrieger? -.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*