Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Busbossen zijn onduldbare marketingstunt van De Lijn

03/01/2012 08:52 - Persbericht

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) klaagt aan dat de openbare vervoersmaatschappij De Lijn zich ook toelegt op het realiseren van extra bossen. De meer dan 16.000 'busbomen' of 'busbossen' die vorig jaar werden aangeplant noemt hij één van de typische projecten die getuigen van verspilling en het ontzettend ver afwijken van haar kerntaak bij een openbare dienst die dringend zwaar moet besparen.

Peter Reekmans interpelleerde recent Vlaams minister van Mobiliteit Crevits over dit item, en verkreeg zo een overzicht van het aantal geplante bomen en de locaties: 

Sponsor

Locatie

Eigendom

Oppervlakte (Ha)

Aantal bomen

De Lijn

Evergem

Overheid

1,55

2.780

De Lijn

Belsele

Privé

0,6

1.125

De Lijn

Merchtem

Overheid

0,74

1.850

De Lijn

Zemst

Privé

0,1

2.975

De Lijn

Oostkamp

Privé

1,93

4.565

De Lijn

Gooik

Privé

1

2.520

De Lijn

Harelbeke

Overheid

1,2

426

 

TOTAAL

 

7,12

16.241

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Niemand trekt het nut van bomen en bossen in twijfel" zegt LDD-parlementslid Reekmans, "en de overheid heeft talloze diensten en projecten om er zorg voor te dragen, maar het is toch al te gek dat een openbare bus- en trammaatschappij zich bezighoudt met het aanleggen van bossen. Een bedrijf dat dan nog tot over de oren in de rode cijfers zit, en dringend 40 miljoen euro moet besparen... De Lijn moet bussen en trams laten rijden, en dat zo kostenefficiënt mogelijk doen. Niets meer, niets minder! Die busbossen zijn niets anders dan een flauwe marketingstrategie, alsof er nu één persoon meer de bus of tram zou nemen omdat er bomen geplant werden!? De Lijn moet zich eindelijk opnieuw tot de kerntaak beperken, en het erin geïnvesteerde belastinggeld ordentelijk besteden", aldus nog Peter Reekmans.