Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Brugpensioen Opel: Niet pensioenleeftijd, maar loopbaanduur is relevant (LDD)

14/07/2010 10:00 - In het nieuws - Pensioenen

LDD vindt dat bij brugpensioen niet de leeftijd bepalend zou moeten zijn, maar de duur van de loopbaan. "Iemand die veertig jaar gewerkt heeft, mag voor ons gerust op brugpensioen", zegt Vlaams fractievoorzitter Lode Vereeck, die zich daarmee in de discussie mengt rond het brugpensioen op 50 jaar voor Opel-arbeiders.

 

Ook voor LDD moet brugpensioen verdwijnen. "De bestaansreden ervan is weggevallen", redeneert Vereeck. "De maatregel is ingevoerd om oudere mensen plaats te laten ruimen voor jongeren, maar inmiddels is bewezen dat hij niet werkt. Het is enorm duur en hoe meer mensen we in het systeem duwen, hoe hoger de lasten op arbeid worden, waardoor het jobs vernietigt in plaats van er te creëren."

Als oudere werknemers dan toch een duwtje in de rug moeten krijgen, dan kan dat voor LDD via een lastenverlaging.Wat Opel betreft, denkt Vereeck dat de arbeiders geen brugpensioen nodig hebben. "Zij hebben zoveel expertise dat ze volgens mij heel snel aan ander werk geraken", aldus de LDD'er.

Als er in het geval van Opel dan toch voor een brugpensioenregeling gekozen wordt, dan zou men volgens LDD moeten vertrekken van de loopbaanduur, en niet van de leeftijd. "Iemand die van zijn zestiende aan de band staat en veertig jaar gewerkt heeft, heeft wat ons betreft recht om op pensioen te gaan", zegt Vereeck.

Vereeck noemt de houding van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), die de verantwoordelijkheid afschuift op federaal minister Milquet, "een zoveelste knauw in de rechtlijnigheid die N-VA
vroeger kende".

(c) Belga