Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Bourgeois schiet proefballonnetje over studentenstemrecht af" (Belga, 25/01/2011)

25/01/2011 17:10 - Verschenen

BRUSSEL 25/01 (BELGA) = Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois is geen voorstander van het voorstel van sp.a-burgemeesters Louis Tobback en Daniêl Termont om studenten te laten stemmen in hun studentenstad. "Ik ben niet overtuigd van het voorstel. Ik zie er geen meerwaarde in en zie vooral veel bijkomende problemen en vragen", zo antwoordde Bourgeois dinsdag in het Vlaams parlement op vragen van Peter Reekmans (LDD) en Marnic Demeulemeester (Open Vld).

Onlangs (her)lanceerden de burgemeesters van de studentensteden Leuven en Gent het idee om studenten te laten stemmen in hun studentenstad.

Minister Bourgeois loopt niet meteen warm voor het voorstel. Hij wijst erop dat studenten nu al in hun studentenstad kunnen stemmen, op voorwaarde dat zij daar gedomicilieerd zijn. Maar die domiciliëring heeft meteen grote fiscale en sociale gevolgen. Zo verliezen de ouders in dat geval bijvoorbeeld het kindergeld. De N-VA-minister betwijfelt ook of de studenten maatschappelijk meer betrokken zijn bij hun studentenstad dan bij hun thuisgemeente.

LDD-parlementslid Peter Reekmans raakte in de commissie nog een ander element aan. "Men gaat voorbij aan de essentie. De essentie is eigenlijk dat studenten niet tijdens de examens over en weer willen gaan naar hun thuisgemeente om te stemmen. Zij zouden eigenlijk de kans moeten hebben om tijdens de examens te stemmen waar ze studeren", aldus Reekmans. Minister Bourgeois toonde zich bereid die kwestie technisch te onderzoeken. Reekmans heeft naar eigen zeggen al een resolutievoorstel klaar.

Belga
(DRM en RBR)

Reacties op ""Bourgeois schiet proefballonnetje over studentenstemrecht af" (Belga, 25/01/2011)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*