Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

In het nieuws

Bourgeois en Muyters leggen opnieuw eed af als Vlaams minister

07/07/2010 11:00 - In het nieuws

Geert Bourgeois en Philippe Muyters hebben woensdag opnieuw de eed afgelegd als Vlaams minister. Beide N-VA-'ers hadden tijdelijk ontslag genomen als Vlaams minister om dinsdag de eed te kunnen afleggen als respectievelijk Kamerlid en senator. De oppositiepartijen zijn niet te spreken over die gang van zaken en hebben bij de eedaflegging het halfrond verlaten. Ook bij de meerderheid klonk geen applaus.

De oppositiepartijen hakten fors in op het jobhoppen van beide N-VA-ministers. Sven Gatz (Open Vld) sprak van "een absoluut dieptepunt voor het Vlaams parlement en de politiek in het algemeen".

Lode Vereeck (LDD) noemde het een "beschamende vertoning" en doopte de de N-VA om tot de "Nieuw-Vlaamse Arrivisten". N-VA-fractieleider Kris Van Dijck ging in de tegenaanval. Hij verwees naar wetsvoorstellen uit het verleden, onder meer van de Bourgeois zelf, die dergelijke carrousels onmogelijk moesten maken. "Waar waren die partijen toen die nu zo hoog van de toren blazen?

" Minister-president Kris Peeters noemde de carrousel "een spijtige zaak voor het parlement en voor de politiek in het algemeen". "De geloofwaardigheid van de politiek lijdt eronder", klonk het. Peeters wil dat er regels komen om dergelijke situaties onmogelijk te maken. Die bevoegdheid ligt op federaal niveau. Volgens Peeters moet Vlaanderen daar zelf voor bevoegd worden.

 In afwachting daarvan kan er een soort gedragscode komen. Maar niet alle partijen zien de noodzaak van een wettelijke regeling. Zo gaat het volgens Vlaams Belang, LDD en sp.a vooral om "politiek fatsoen". (LEE)