Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Boudewijn Bouckaert steunt het voorstel van Jo Libeer (VOKA) tot invoering van het Duitse model van duaal leren

18/09/2013 14:58 - Persbericht

Vlaams volksvertegenwoordiger Boudewijn Bouckaert, onderwijsverantwoordelijke van LDD en voorzitter van de commissie onderwijs, staat pal achter het pleidooi van VOKA-topman Jo Libeer voor de invoering van een andere vorm van leerplicht in Vlaanderen: het duaal of werkplekleren van 16 jaar. Dit houdt concreet in dat vanaf de leeftijd van 16, jongeren evengoed bij een lokale zelfstandige les moeten kunnen krijgen, als een VDAB-opleiding moeten kunnen volgen, dan wel klassiek school blijven lopen.

Boudewijn Bouckaert is in elk geval tevreden dat deze ideeën nu ook door de belangrijkste Vlaamse werkgeversorganisatie ondersteund worden. Steeds meer wordt duidelijk dat de initiële weerstand in onderwijs- en politieke middens tegen deze voorstellen veeleer door de politique politicienne waren ingegeven dan door enige kennis van zaken.

 

Zo stelt onderwijsexpert van LDD Boudewijn Bouckaert, tevreden vast dat onderwijsexperts erkennen dat het duaal leren uit Duitsland én Denemarken een geschikte remedie tegen het watervalsysteem kan vormen. Boudewijn Bouckaert pleit dan ook voor een grondige omvorming van de derde graad: "We moeten evolueren van de klassieke leerplicht tot 18 jaar naar een kwalificatierecht tussen 16 en 18 jaar."

 

Daartegenover kant Bouckaert zich sterk tegen de onderwijsvoorstellen van de sp.a waarin gekozen wordt voor een kwalificatieplicht tot 18 jaar en zelfs daarboven. Bouckaert: "Dit voorstel dreigt uit te monden in een situatie waarbij scholen diploma's uitreiken, niet als graadmeter van iemands kwalificaties, maar wel 'om er van af te zijn'. Dit sp.a-voorstel vormt opnieuw een voorbeeld van links utopisme: de weg naar de hel blijft geplaveid met goede voornemens en bedoelingen."