Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Boudewijn Bouckaert: ‘Doorschuifoperatie van de Vlaamse Regering inzake de taaltest is ronduit belachelijk’

27/09/2013 11:53 - Persbericht

De Vlaamse regering heeft vandaag besloten de invoering van de vereiste van een taaltest Engels voor docenten in het hoger onderwijs te verschuiven naar het academiejaar 2014-2015. LDD-volksvertegenwoordiger en Voorzitter van de Commissie voor Onderwijs en Gelijke Kansen, Boudewijn Bouckaert, stelt vast dat de Vlaamse Regering op hetzelfde moment warm en koud blaast en is ronduit vernietigd over het betuttelend karakter van de taaltest.

Boudewijn Bouckaert, LDD-volksvertegenwoordiger en Voorzitter van de Commissie Onderwijs, laakt deze 'doorschuifactie' van de Vlaamse Regering: "De Vlaamse regering, en met haar de Vlaamse meerderheid maakt zich in deze kwestie ronduit belachelijk. Eerst deze test met een stoere borst invoeren in 2012 met als argument dat zo een test absoluut noodzakelijk is om de taalkundige kwaliteit van het doceren in het Engels te garanderen. Vervolgens toelaten dat deze test op de meest disparate wijze wordt uitgevoerd in de verschillende universiteiten met grote verschillen in de uitslag als gevolg. Vervolgens terugkrabbelen en als volleerde doorschuifregering de kwestie uitstellen tot na de verkiezingen."

Daarnaast heeft Boudewijn Bouckaert al meermaals gewezen op het ronduit betuttelend karakter van deze taaltest. "De Vlaamse regering moet tegenover haar hogere onderwijsinstellingen een 'high trust-policy' volgen en erop vertrouwen dat de instellingen via interne kwaliteitszorg, zoals evaluaties door studenten en evaluatiecommissies, de taalkundige minimumkwaliteit van de lessen zullen waarborgen. Bij manifeste nalatigheid hieromtrent kan de regeringscommissaris steeds optreden. Deze betutteling vliegt dus best in de prullenmand."