Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Bomen moeten industrie verbergen" (Het Laatste Nieuws, 20/11/2010, p39)

20/11/2010 12:00 - Verschenen - Patricia De Waele

EVERGEM - Eerste boompjes van 7 kilometer lang groenscherm geplant

De inwoners van Rieme en Kluizen bij Evergem zullen binnen enkele jaren nog amper iets zien van de bedrijvigheid in het Kluizendok en de Gentse Kanaalzone. Gisteren werden de eerste boompjes geplant van een groenscherm dat zeven kilometer lang moet worden. De landbouwers en bewoners planten zelf mee om de buffer vorm te geven.

Al meer dan vijftien jaar ijveren bewoners en werkgroepen voor een groenbuffer tussen de industrie van de Gentse Kanaalzone en de dorpen er rond. Gisteren kwam Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) in haar thuisgemeente Evergem een eerste boom planten. In totaal zullen zeven kilometer kanten van weiden en akkers beplant worden met knotwilgen, zomereik, zwarte els, gele kornoelje, meidoorn en hazelaar.

Imago
"We werken met plezier mee aan deze plantactie", zeggen de landbouwers Luc en Annick Vanvooren uit de Spiedamstraat in Rieme. "Goed om het imago van de landbouw op te krikken. Wij kiezen ervoor knotwilgen te planten langs de rand van onze weiden. Dat is dubbel winnen: het wordt binnen enkele jaren een groenscherm voor de kanaalzone en tijdens de zomer kunnen onze koeien schuilen onder de bomen. Het wordt ook visueel leuker als je afgeschermd wordt van de industrie. Wij als landbouwers planten liever mee aan bomen op de rand van onze velden, dan dat er nog eens een pak landbouwgrond zou moeten opgeofferd worden voor een grote bufferzone."

Patricia De Waele, Vlaams parlementslid en inwoner van Doornzele, strijdt al vijftien jaar voor de groenbuffer. Zij neemt het al die tijd op voor de bewoners van de dorpen die rustig willen wonen. Zij heeft bij haar thuis ook al bomen geplant. "Na jaren vechten wordt nu eindelijk de eerste boom geplant", zegt De Waele. "Dit is een zeer mooi project. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft twintig bedrijven gevonden in de Gentse Kanaalzone die samen 85.000 euro willen geven voor deze actie. Ook de Koning Boudewijnstichting steunt. Natuurlijk gaat zo'n bomenrij de hinder van een kanaalzone niet helemaal wegnemen. Maar het wordt binnen enkele jaren wel visueel een groot verschil."

Evenwicht
Vlaams minister Joke Schauvliege mocht gisteren de eerste boom planten. "In deze dorpen moet je proberen wonen, industrie en landbouw met elkaar in evenwicht te brengen", zegt de minister. "Dat is niet altijd even gemakkelijk. De landbouwers die nu meeplanten zullen een vergoeding krijgen om het groen ook zelf te onderhouden. Dit is een perfect voorbeeld van samenwerken, waardoor iedereen er beter van wordt."


Joeri Seymortier
Foto JVK
© 2010 De Persgroep Publishing