Leden van kamer en senaat waren al maanden op de hoogte van de cruciale fout in de BOM-wetgeving.
Het is uitsluitend te danken aan de zelfgenoegzaamheid van de leden van kamer en senaat dat gisteren 15 zware criminelen werden vrijgelaten op basis van die fout.
Rob Van de Velde, kamerlid Lijst Dedecker (LDD): "Als ieder parlementslid zijn werk had gedaan waarvoor de kiezer hem had verkozen, dan was het vandaag niet zo ver gekomen."
LDD diende in het parlement driemaal een verzoek in om de commissie Wetsevaluatie, precies geëigend om dit soort mistoestanden te ondervangen, te activeren. Driemaal negeerde de kamervoorzitter, nu premier Herman Van Rompuy, deze aanvraag.
Van de Velde: "In 2007 werd een extra commissie in het leven geroepen die de wetten moeten evalueren. Die zou de diarree aan wetten, verouderde wetten en tegenstrijdigheden of onvolkomenheden kunnen aankaarten en aanpakken. Ons voorstel was die commissie te activeren en samen met de andere parlementsleden onder meer de BOM-wet op tijd aan te passen zodat het maatschappelijk drama van vandaag voorkomen had kunnen worden."
Het voorstel van LDD werd echter niet aanvaard door de kamervoorzitter. Reden was dat de senaat haar leden nog niet had aangeduid.
Van de Velde: "De parlementsleden van meerderheid en oppositie zijn dus zelf schuldig aan de vrijlating van de criminelen vandaag. Partijen die nu op de barrikade staan om met alternatieve wetten te komen, klagen eigenlijk zichzelf aan en proberen van een praktijkprobleem alweer een ideologische discussie te maken."
LDD diende daarom vandaag voor de vierde keer haar voorstel in om de commissie alsnog te activeren. Het in gang zetten van de commissie geeft de magistratuur en advocaten het noodzakelijke aanspreekpunt om leemtes in onze verouderde en vaak onsamenhangende wetgeving adequaat op te vullen.
Geen visie op moderne maatschappij
Ondertussen moet LDD vaststellen dat na 18 maanden het parlement nog steeds functioneert als een ad hoc wetgever zonder visie op een modern maatschappijbeeld.
Van de Velde: "Voor een gevoelig thema als de BOM wet, die een belangrijke ingreep in de privacy inhoudt, is het onaanvaardbaar dat we momenteel al toe zijn aan een derde reparatiewet. Daarenboven zijn de pijnpunten in de BOM wet de behandeling van het zogenaamde ‘gesloten dossier' en de oppervlakkige controle van het dossier door de toetsingscommissie op de kamer van inbeschuldigingstelling (KI). Daar is geen compleet nieuwe wet voor nodig, maar vooral een operationele modus vivendi. Het is net door het invoeren van een permanent evaluatiemechanisme, gevoed door het terrein dat dit soort gebreken ondervangen kan worden."
Ook de magistratuur en de advocatuur schreeuwen om een vereenvoudiging en verbetering van het wetgevend werk. In zijn openingsrede in oktober aan de Antwerpse balie was dit de grootste en enige zorg van openingsredenaar Stijn Verbist. Commissievoorzitster Mia Schamphelaere (CD&V) die eveneens aanwezig was heeft daar wellicht even lijdzaam toegezien als in haar eigen commissie.