Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Bodemsaneringen kosten belastingbetaler 68 miljoen (Het Belang van Limburg, pag. 14 06/04/2013)

06/04/2013 10:00 - Verschenen

133 vervuilers kunnen of willen niet zelf betalen.

BRUSSEL - De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM heeft vandaag 68,8 miljoen euro te goed van bedrijven en personen die de saneringskosten van 133 vervuilde sites in Vlaanderen niet willen of kunnen betalen. 38 anderen hebben de saneringskosten wel al terugbetaald.

Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Leefmilieu en natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD).

Het agentschap OVAM beheert het afvalbeleid en de bodemsanering in Vlaanderen. Voor zijn werking krijgt het dotaties uit de Vlaamse begroting. Als in Vlaanderen grondvervuiling wordt ontdekt, laat OVAM een bodemonderzoek uitvoeren om vervolgens de vervuilde site te saneren. Ook als een vervuiler zijn site niet wil of kan saneren - bijvoorbeeld na een faillissement - start OVAM ambtshalve de sanering.

De maatschappij zal de kosten via minnelijke schikking maar meestal via gerechtelijke weg proberen te verhalen op de vervuiler.

Vorig jaar had OVAM 534 saneringsdossiers: n 95 waar de sanering volop bezig is (de lijst van 85 op de website is niet up-to-date). n 16 waar de sanering gebeurd is maar waar nog nazorg nodig is. n 112 waarvoor een bodemsaneringsproject is klaargemaakt, zeg maar een plan van aanpak hoe de sanering moet verlopen. n 240 waar het bodemonderzoek is gestart. n 71 waar een bodemonderzoek gestart kan worden.

"Waar we in 2002 op 9 sites ambtshalve saneringswerken aan het uitvoeren waren, is dat op tien jaar vertienvoudigd tot 95", zegt woordvoerder Jan Verheyen van OVAM.

"Voor die werken trekken we jaarlijks zo'n 25 miljoen euro uit."

171 terugvorderingen

In 171 dossiers heeft OVAM de saneringskosten teruggevorderd van de vervuiler of de saneringsplichtige. Slechts in 38 dossiers werden die kosten ook terugbetaald.

Volgens minister Schauvliege bedraagt het openstaande saldo van teruggevorderde maar nog niet terugbetaalde saneringskosten vandaag 68.588.561 euro. "Hoeveel we daarvan ook effectief zullen terugkrijgen, is koffiedik kijken", geeft Jan Verheyen toe. "Feit is dat bij een faillissement banken, de belastingsdiensten en de sociale zekerheid als schuldeisers vooraan staan. Dan weet je het wel, hé."

Lode Vereeck vindt dat er dringend maatregelen nodig zijn om de saneringskosten efficiënter op de vervuilers te verhalen. "Het feit dat OVAM ambtshalve saneert is logisch. Het niet saneren van vervuilde gronden is immers geen oplossing", aldus de LDD'er. "Het verbaast me wel dat slechts in 38 van de 171 dossiers de saneringskosten aan OVAM werden terugbetaald. Dat is amper 22 procent. Dat percentage moet fors omhoog. Want het kan toch niet de bedoeling zijn dat de Vlaamse belastingbetaler uiteindelijk opdraait voor de factuur van de saneringen?"

© 2013 Concentra

 

Yves Lambrix - Het Belang van Limburg, pag. 14