"Het huidige systeem van studentenarbeid moet dringend flexibeler worden,' zegt Martine de Maght, kamerlid van Lijst Dedecker (LDD), naar aanleiding van de vandaag verschenen enquête in De Standaard en Het Nieuwsblad waaruit blijkt dat de helft van de studenten bijklust. Nu mogen studenten slechts 23 dagen tijdens de zomermaanden werken en 23 dagen erbuiten. "Een systeem dat door niemand als eenvoudig en flexibel wordt ervaren, en absoluut niet meer beantwoordt aan de noden van de hedendaagse studenten zoals uit de enquête blijkt," stelt De Maght.
Ze dient daarom een wetsvoorstel in dat een jaarlijks plafondbedrag invoert van 7.500 euro bruto. Studenten kunnen op die manier het hele jaar door werken.
7.500 euro bruto
De Maght: "Een jobstudent moet in ons wetsvoorstel jaarlijks 7.500 euro bruto kunnen verdienen en zonder de betuttelende maatregel van het beperkt aantal dagen. Er is zowel bij studenten als bij werkgevers vraag naar een vereenvoudiging en een versoepeling van het huidig systeem."
Een op te richten centraal registratiepunt - de jawsbank: jobstudenten-arbeid-werkgevers bank - zal zowel de student als de werkgever informeren als het plafond van 7.500 euro bereikt wordt.
De Maght: "Wordt dit plafond overschreden, dan geldt de huidige wetgeving die bepaalt dat de werknemersbijdrage wordt verhoogd tot 13,07%, maar enkel op de bedragen vanaf de overschrijding. Op dat ogenblik verliest de jobstudent ook zijn rechten op kinderbijslag en studietoelagen."
Vrijheid en flexibiliteit
De jobstudent zou in het systeem dat De Maght voorstelt tijdens de periodes van niet verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstellingen kunnen werken wanneer hij wil. Op die manier beschikt zowel de werkgever als de jobstudent over voldoende vrijheid en flexibiliteit.
"Voor de jobstudent kan de vrijheid van werken zelfs een motivatie zijn om langer te studeren. Ook de werkgever blijft gemotiveerd om zijn tijd en energie te stoppen in studenten omdat het een goedkope en flexibele werkkracht blijft," besluit De Maght.