Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Belgische monarchie moet nú grondig worden aangepast

03/07/2013 12:00 - Persbericht

Voor LDD is de constitutionele monarchie een achterhaalde manier om het hoofd van een moderne Westerse staat te 'kiezen'. Maar in afwachting dat de Belgische grondwet op dat punt wordt aangepast is het voor LDD glashelder dat de opvolger van Albert 2 alleen nog ceremoniële taken kan uitvoeren.

Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD:" Nu Albert van Saksen Coburg heeft besloten om zijn troon per 21 juli over te dragen aan zijn oudste zoon Filip, is het zeer belangrijk dat de regering met zijn opvolger een nieuwe afspraak maakt over zijn toekomstige bevoegdheden. Zonder enige grondwetswijziging kan de regering meteen beslissen dat de vorst voortaan niet meer optreedt bij het vormen van een federale regering. Dit voorrecht is in alle Westerse landen voorbehouden aan de politieke macht, waarbij de verkiezingsuitslag als enige norm geldt. De ceremoniële rol van de Koning houdt ook in dat Hij zich van elke politiek geladen uitspraak onthoudt."

Dotaties beperken 

LDD roept het Parlement ook op om naar aanleiding van deze troonswissel definitief komaf te maken met het misbruiken van dotaties voor andere leden van de Koninklijke familie dan de Koning zelf en zijn of haar directe opvolger.

Jean-Marie Dedecker: "Het is beschamend hoe premier Di Rupo (PS) zich enkele weken geleden nog in democratische bochten moest wringen om de totaal nutteloze dotaties aan Fabiola, Astrid en Laurent te blijven rechtvaardigen. Het is niet omdat zijn voorganger Jean-Luc Dehaene (CD&V) aan Albert 2 een lichtzinnige belofte heeft gedaan dat het Parlement gebonden is door een regeling die de overige Belgen discrimineert, en de betrokken 'Royals' bovendien in een keurslijf dwingt dat ze duidelijk niet aankunnen. Geef een eerlijk pensioen aan de gewezen vorst of zijn weduwe, en laat de rest van de familie zelf zijn boterham verdienen. Werken is geen schande, ook niet in Laken."