Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

“Belgische justitie faalt opnieuw, en laat hoofdverdachte in moordzaak lopen."

Het blunderboek van de Belgische justitie heeft er weer een hoofdstuk bij. In Brussel is de hoofdverdachte van de dodelijke afrekening tussen 2 Afrikaanse straatbenden op vrije voeten gesteld, omdat het Hof van Assisen geen datum vindt voor zijn proces. De bewijzen tegen Serge Lokadi Dende zijn zo hard, dat zijn advocaat het zelfs de moeite niet vond om eerder zijn vrijlating te vragen.

Jean-Marie Dedecker, Kamerlid LDD: "Het is hallucinant hoe de rechtstaat in dit land dag aan dag wordt ondermijnd door de verantwoordelijken van justitie zelf. De moord op de Afrikaanse leider van de Brusselse straatbende 'Versailles' dateert van de zomer 2008, en het onderzoek was een makkie omdat de afrekening helemaal was gefilmd door een bewakingscamera. De hoofdverdachte van 21 jaar was al naar het buitenland gevlucht, maar kon worden aangehouden. Maar nu loopt de geweldenaar al een paar maand vrij omdat er geen datum kon worden geprikt voor een Assisenproces."

Sancties gevraagd
Voor LDD kan geen enkele hervorming van justitie dit soort laksheid en onverantwoordelijkheid verhelpen. Alleen een gepaste sanctie voor de verantwoordelijke magistraten die hun rechtbank op die manier organiseren, of liever niet organiseren, kan enig resultaat opleveren voor de toekomst.

Jean-Marie Dedecker: "Het is wellicht geen toeval dat deze flater weer in het Brusselse paleis van Justitie voorvalt. Dat kluwen van politiek benoemde magistraten, waarvan  de top voortdurend in opspraak komt en zelf voor de rechter wordt gedaagd, is een tragisch exponent van de Belgische Justitie, dat elk soort van efficiënt management blijft schuwen."

Staatshervorming, weeral
Voor LDD kan alleen een drastische ingreep in Justitie, met het oprichten van een eigen Vlaams Ministerie van Justitie voorop, voor meer rechtszekerheid zorgen. Dat de Franstalige partijen, met cdH op kop, zich daar heftig tegen verzetten, bewijst  dat niet een efficiënte justitie hun hoofddoel is, maar het beschermen van hun kleine belangen, en het in stand houden van hun achterhaalde visie op recht en maatschappij, dat nog van vorige eeuwen dateert.

Reacties op "“Belgische justitie faalt opnieuw, en laat hoofdverdachte in moordzaak lopen.""

pierre vanneck
18/01/2011 21:28
afschaffen van de volksjury is meer dan nodig.Hoe kunnen simpele geesten die geen jota afweten van ingewikkelde juridisch taalgebruik enkele duizenden kluwen van bladzijden doorworstelen in enkele weken.Onvoorstelbaar.Het is niet de schuld van Vermassen dat de jury zich heeft vergaloppeerd door zich door emoties te laten vatten.Het zijn de advokaten van de verdachten die dringend terug naar de univ moeten.
Wim Van De Wiele
13/01/2011 12:10
Zou Felix De Clercq ( zoon van ) volgende zondag aan de familietafel zijn vader ( Justieminister ) hierover het voordeel van de twijfel gunnen ? In ieder geval niet om echt trots op te zijn. Nog een item voor zijn protestmars van 23 januari !
Etienne Vincent
12/01/2011 18:25
Wanneer men ziet wie de "verdachten" van zware misdrijven verdedigt, stel ik mij de vraag waar die "verdachten" het geld vandaan halen en of Justitie, of hetgeen er nog voor doorgaat, de advokaten, die eens ze ingeschreven zijn aan de balie, niet na 10 jaar praktijk moet laten kiezen ofwel vanaf nu verdachten ofwel slachtoffers verdedigen! Durft het iemand aan dit naar voor te brengen?
Verhelst Maria
12/01/2011 16:37
dè reden dat Jef Vermassen zo werd aangevallen door De Ruyver ? Afschaffen van Assisen ?
In mijn ogen een heel belangrijk instrument om gerechtigheid te laten geschieden voor de gewone man in de straat ! Als er geen financiele middelen worden voorzien, is het mij wel duidelijk waar het de minister van Justitie om gaat ! De gewone belastingbetaler zijn recht op recht ontzeggen !

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*