Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Belgische en Waalse overheden laten zich weer koud pakken door de metaalreuzen

13/10/2011 16:03 - Persbericht

LDD is helemaal niet verrast door de afloop van de staalsaga van Arcelor Mittal in Luik. Nadat Albert Frère zich steenrijk maakte door het Waalse bekken en de staatskas leeg te zuigen, is het nu de beurt aan Arcelor Mittal. Dat de hoogovens van Seraing en Ougrée zouden dichtgaan of blijven stond in de sterren geschreven. Zowel de overheden als de vakbonden hebben zich weer warm laten rollen, en nu koud laten pakken. Naast de métallo's is de grote dupe de Belgische belastingbetaler die voor honderden miljoenen emissierechten heeft betaald om zogezegd de werkgelegenheid te redden.

Jean-Marie Dedecker: "In mijn boek 'De aarde warmt op en de geesten verhitten' (2010) omschreef ik het heropenen van de staalfabriek van Arcelor Mittal als  een hypocriet voorbeeld van milieubeheer. Industriële archeologie werd weer operationeel gemaakt met de lusten voor de metaalboeren en de lasten voor de gemeenschap. Om de hoogoven in Seraing weer op te starten, moest Mittal tussen de 270 en 400 miljoen euro emissierechten aankopen. Met het chantagemiddel van de werkgelegenheid liet Mittal de belastingbetaler opdraaien voor 93 procent van dit bedrag. Dit betekende dat Mittal 716.253 euro subsidie kreeg per gecreëerde werkplaats! Een jaar later sloot de oven in Seraing. Mittal maakte in dat jaar 6,1 miljard euro winst en had 12 miljard euro cashflow."

Regelrechte zwendel

In het crisisjaar 2008 realiseerde Arcelor Mittal ruim 9 miljard winst dankzij de subsidiepot. Het kreeg ook nog 561 miljoen euro belastingkorting door de notionele intrestaftrek en in totaal voor zo'n 450 miljoen euro goedkope leningen van allerhande Europese instellingen in het laatste decennium. Maar zodra de subsidieruif leeg is, zijn de metaalboeren vertrokken.

Jean-Marie Dedecker: "Door de sluiting van de hoogovens gingen bij Arcelor Mittal 2000 Belgische jobs verloren en had de staalreus plots emissierechten op overtal. In de periode 2008 tot 2012 kan het bedrijf rekenen op een overschot van 100 miljoen ton gratis verkregen emissierechten, want er sloot ook nog een fabriek in het Britse Middlesbrough. Dat staat volgens een studie van de Britse organisatie Sandbag voor 1,4 miljard euro. In mensentaal wordt dit zwendel genoemd. Na Albert Frère heeft ook Lakshmir Mittal onze staatskas leeg gevreten om nu zijn winsten weer elders in te zetten."