Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Belgisch parlement moet bidbook WK-kandidatuur 2018 doorlichten

02/08/2010 13:51 - Persbericht

LDD vraagt dat het parlement het bidbook van ons land voor de voetbal WK-kandidatuur 2018 onderzoekt en doorlicht.

Uit het openbaar gemaakte bidbook blijkt dat de Lage Landen ver willen gaan om het WK voetbal in 2018 te organiseren. Zo zijn ze o.a. bereid de FIFA geen belastingen te laten betalen op de miljoenenwinsten en voorzien ze een persoonlijke rijstrook op de autosnelwegen voor de FIFA-medewerkers.

Jean-Marie Dedecker, kamerlid LDD: "De overheidsgarantie voor deze miljarden euro's kostende organisatie werd trouwens 'en stoemelings' goedgekeurd door de ontslagnemende regering Leterme. Het is onaanvaardbaar dat de Belgische regering BTW- en belastingvrijstelling garandeert voor de FIFA die de miljardenwinst van het evenement incasseert. De lasten zijn voor het organiserend land en de lusten voor de voetbalbobo's."

Een doorlichting van het bidbook door het parlement is voor LDD dan ook absoluut noodzakelijk vooraleer de regering de belastingbetaler engageert.

Dedecker: "Bij het recente W.K. in juli l.l. was de kreet 'maffiapraktijken' voor Sepp Blatter en zijn bende niet van de lucht. De financiële impact van dergelijk W.K. is te groot om het aan opportunistische tribunespelers van de regering over te laten."

"De macht om de centen van de Lotto uit te delen aan voetbalclub Standard Luik door de huissupporters Reynders & Leterme is nog geen vrijgeleide om de FIFA op hun wenken te bedienen."

Eigen atleten

De houding van ontslagnemend premier Leterme is in deze zaak op zijn minst hypocriet te noemen. Toen premier Jean-Luc Dehaene in 1996 fiscale vrijstelling beloofde voor de premies van onze Olympische gemedailleerden, fulmineerde Yves Leterme als CVP-fractieleider in de Kamer tegen deze gunstmaatregel en verhinderde de belofte van Dehaene.

Dedecker: "Onze gemedailleerden (Deburghraeve, Werbrouck & co) werden belast als 'baten van vrije beroepen' (art 23 WIB) aan een tarief van 55% te verhogen met 6% crisisbelasting en 7% gemeentebelasting. Daarbovenop boetes wegens onvoldoende voorafbetaling op bedrijfsinkomsten en bijdragen voor sociale zekerheid als zelfstandige."

De knieval van Leterme voor de almachtige bobo's en de voetbalmiljonairs van de FIFA staat dan ook in schril contrast met zijn kneuterigheid voor de eigen atleten.

"De gebroeders Borlée zijn volgens Leterme & co ondergeschikt aan de graaicultuur van de voetbalbobo's," besluit Jean-Marie Dedecker.

Opmerkingen of vragen over dit artikel? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

E-mailadres: *
Boodschap: *
 

Lees hier ons privacybeleid

 

*Verplichte velden

Reacties op "Belgisch parlement moet bidbook WK-kandidatuur 2018 doorlichten"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*