Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

"Begeleiding op komst voor alle werkloze 50-plussers" (Het Belang van Limburg, 15/01/2011, p6)

15/01/2011 10:45 - Verschenen

BRUSSEL - Dit jaar nog wil de Vlaamse regering de activering uitbreiden naar alle werkzoekenden tot en met 58 jaar. Dat heeft ze afgesproken met de sociale partners.

Dit staat te lezen in een persbericht van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Die zegt de middelen hiervoor te zullen voorzien in het Werkgelegenheids- en Investeringsplan.

Het probleem is al jaren bekend: Vlaanderen kampt met een lage werkzaamheidsgraad van 50-plussers en zeker van 55-plussers. Amper 35% van deze laatste groep werkt. Om de tewerkstelling van 50-plussers te verhogen, voerde Vlaanderen in het verleden al een tewerkstellingspremie in en werd er ingezet op de activering van werklozen tussen 50 en 52 jaar.

Uitbreiding in stappen
Voor 52-plussers ontbreekt zo'n systematische begeleidingsaanpak. Daar komt nu verandering in. De Vlaamse regering bereikte een akkoord met de Vlaamse sociale partners in het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité over de uitbreiding van de systematische aanpak naar oudere leeftijdsgroepen. De uitbreiding gebeurt in twee stappen: in een eerste fase (vanaf april 2011) gaat het om alle werkzoekenden tot en met 55 jaar. In het najaar wordt dan beslist over de uitbreiding tot de 58-jarigen.

Filip Watteeuw, Groen!-fractieleider in het Vlaams parlement, juicht de maatregel toe, maar vraagt dat "de VDAB voldoende middelen krijgt om die ambitie waar te maken."

"Berg baart een muis"
Voor Vlaams parlementslid Ivan Sabbe (Lijst Dedecker) gaan de plannen niet ver genoeg. "De berg heeft een muis gebaard", sneert hij. "De overstap van 52 naar 55 jaar is eigenlijk maar een kinderpasje, want de wettelijke pensioenleeftijd ligt in België nog altijd op 65 jaar. Ik had toch verwacht dat de systematische aanpak meteen in een eerste fase zou worden uitgebreid tot en met 58 jaar, want dat is de leeftijd vanaf dewelke werklozen vrijgesteld worden om zich bij de RVA als werkzoekende in te schrijven."

Door in de eerste fase enkel te mikken op de werkzoekenden tot 55 jaar, blijft een groot deel van de oudere werkzoekenden volgens Sabbe "buiten schot". Zo telde Vlaanderen volgens hem eind vorig jaar 26.602 werkzoekenden ouder dan 55 jaar.

Daarnaast zijn er nog eens 130.000 oudere werkzoekenden (onder andere bruggepensioneerden) die vrijgesteld zijn om naar werk te zoeken.

Het Belang van Limburg
(YL)
© 2011 Concentra

Reacties op ""Begeleiding op komst voor alle werkloze 50-plussers" (Het Belang van Limburg, 15/01/2011, p6)"

jozef
14/02/2011 21:55
Geld dit voor Belgie ,of ook voor Nederland.
Dit is mij niet duidelijk.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*