Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Asociaal renovatiebeleid sociale woningen

05/10/2010 17:41 - Persbericht - Wonen

Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (SP.a) pakte uit met cijfers over het aantal nieuwe sociale huurwoningen dat in 2009 gerealiseerd werden. LDD stelde zich echter de vraag hoeveel sociale huurwoningen er afgelopen jaren in Vlaanderen gerenoveerd werden. Want de problematiek is bekend: meer dan 10.000 sociale wooneenheden staan al jarenlang leeg of in verval. Soms bestaan er concrete renovatieplannen, maar het overgrote deel, soms hele straten, staat doelloos leeg en valt ten prooi aan verkrotting. Peter Reekmans noemt het beleid van Van den Bossche een sociale ramp en een pure schande op het vlak van efficiënt en goed bestuur.

Peter Reekmans (LDD), Vlaams volksvertegenwoordiger: "Via een schriftelijke vraag gericht aan de minister wilde ik te weten komen hoeveel renovaties er voor 2010 gepland zijn. En of er reeds zicht is op het aantal renovaties voor 2011. Het antwoord van de minister is verbazingwekkend. Zo blijkt het aantal gerenoveerde sociale huurwoningen jaar na jaar te zakken. In 2008 werden 5.029 woningen gerenoveerd, in 2009 waren dat er 4.023, maar in 2010 nog amper 3.388. Op deze wijze raakt de leegstand en verkrotting natuurlijk nooit weggewerkt. Er bestaan zelfs nog gebieden waar de leegstand vandaag nog verder aangroeit. Het is dweilen met de kraan open."

Peter Reekmans eist daarom dat de minister een krachtige beslissing neemt: "De Vlaamse budgetten die nu voor sociale koopwoningen bestemd zijn moeten integraal geheroriënteerd worden naar de renovatie van sociale huurwoningen. Alleen zo kan je de spiraal in de sociale huisvestingssector doorbreken."

Sociale koopwoningen bereiken jammer genoeg vaak een publiek dat eigenlijk net zo goed volledig op eigen kracht een woning zou kan verwerven. En dat terwijl de écht behoeftigen op ellenlange wachtlijsten belanden voor een klein sociaal appartementje.

Peter Reekmans is nuchter in zijn analyse: "De huidige situatie is onbegrijpelijk. En dat met een socialistisch minister. De lange wachtlijsten moeten dringend aangepakt worden. Dit werkt niet via de trage bijbouw van nieuwe sociale woningen, maar enkel via de invoering van een 'huurcheque' waarmee men onmiddellijk de bestaande privé-markt kan betrekken."

Reacties op "Asociaal renovatiebeleid sociale woningen"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*