Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Ambtenaren krijgen renteloze leningen (Het Belang van Limburg, pag. 1, 18/03/2013)

18/03/2013 09:31 - Verschenen

Vlaamse overheid kende al 5,5 miljoen toe

De Vlaamse Gemeenschap heeft sinds 2000 voor 5,5 miljoen euro aan renteloze leningen toegekend aan tientallen ambtenaren met financiële moeilijkheden. "Met deze steun wil de Vlaamse overheid personeelsleden met persoonlijke problemen beter doen functioneren", klinkt het.

Het bestaan van deze leningen kwam nu pas aan het licht na een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Lode Vereeck (LDD) aan Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters (N-VA) over een renteloze lening van 743.680 euro aan de vzw Warande. De Warande is een exclusieve toplocatie in Brussel voor ministers, topambtenaren en bedrijfsleiders. Zonder die lening zou het horecagedeelte van De Warande niet rendabel zijn.

Vereeck wilde weten wie sinds 2000 nog zo'n renteloze lening heeft gekregen. In zijn antwoord zegt Muyters dat de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams Overheidspersoneel sinds 2000 voor 5,5 miljoen euro renteloze leningen heeft toegekend. Let wel: dit regime geldt enkel voor de 28.000 ambtenaren van departementen en agentschappen, en dus niet voor leerkrachten en welzijnswerkers van de Vlaamse overheid.

Van de 5,5 miljoen euro moet nog 2,76 miljoen euro worden terugbetaald.

"De redenen voor het toekennen van een renteloze lening kunnen heel divers zijn.

Veelal is dat omwille van achterstallige betalingen van leningen en openstaande facturen", antwoordt Muyters.