Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Opinies

Alleen een referendum kan de Belgische politiek uit de impasse halen.

27/01/2011 16:20 - Opinie

Nu de Koning weer aan zijn consultaties begint kan LDD samen met het grote publiek alleen vast stellen dat de 7 onderhandelende partijen er niet uit geraken, en dat de kans klein is dat er snel een uitweg wordt gevonden. Tegelijk werkt dit ingewikkeld landje zich zonder hulp van de politiek door de economische crisis, en vraagt de burger zich af waar die zware federale Belgische overheid toe dient. Daarom wil LDD deze prangende vraag aan de bevolking zelf voorleggen

Een bindend referendum.
Jean-Marie Dedecker, voorzitter LDD: "Het is niet met nieuwe verkiezingen dat er snel een oplossing voor de impasse zal worden gevonden, want Vlaamse en Franstalige partijen zitten vast in hun stellingen, en zijn niet creatief genoeg om buiten het huidige (grond)wettelijke kader van België te denken. Het leegbloeden van de onderhandelingen is daar het beste bewijs voor. Nu de klassieke politiek volledig  faalt, moet de bevolking voor haar verantwoordelijkheid worden gesteld. Hou een referendum over wat de Belgen samen nog willen doen. Dan pas kunnen de politici met een duidelijk mandaat rond de tafel gaan zitten."

Niet rond de pot draaien
Voor LDD is het duidelijk dat de partijen die hebben geprobeerd een regering te vormen rond een hete brie zijn blijven draaien. Het zat al goed fout toen er taboes werden ingevoerd, en er niet mocht gepraat worden over de sociale zekerheid of de financieringswet. Maar het spreekt vanzelf dat dit land niet kan worden hervormd als de gewesten en gemeenschappen niet zelf verantwoordelijk worden gesteld voor hun uitgaven en inkomsten, dat betekent een ruime financiële en fiscale autonomie. De Franstalige partijen hebben dit nog altijd niet begrepen, en ook dit is een falen van de talloze verkenners, bemiddelaars en verzoeners die de Koning heeft aangesteld.

Reacties op "Alleen een referendum kan de Belgische politiek uit de impasse halen."

Pieter Van de Perre
01/02/2011 22:20
Confederatie naar Zwitsers model zou een van de mogelijkheden moeten zijn in een referendum, naast bv unitaire staat, behoud van huidige staatstructuur mits hervormingen bv op basis van nota Vandelanotte, volledige onafhankelijkheid van regio's maar dan aanvaarden dat die onderhandelingen geleid worden door een internationale instantie zoals het IMF. Het zou beter zijn dat de politiek probeert een degelijk referendum voor te bereiden gedurende een aantal maanden ipv nieuwe verkiezingen. Uiteindelijk kunnen we als burgers ook wel zelfstandig een mening vormen (er is toch schoolplicht tot 18 jaar?) en kan er beter hierover een echt fundamenteel debat gevoerd worden. De huidige partijen en hun leiders zijn zitten momenteel volledig vastgeroest in hun denken en handelen.
Ik ben geen LDD'er maar zou het een geweldig initiatief vinden van de LDD.
Sammy Vandeputte
29/01/2011 20:20
Het systeem met de oude structuren van vroeger werkt vandaag niet meer, laat het kaartenhuisje maar in elkaar zakken zodat we eens volledig opnieuw kunnen beginnen.
Ik zou een eerlijk en transparant systeem willen waarbij het zwaartepunt bij het volk ligt, ik ben eens benieuwd wie er dan nog zin heeft om aan politiek te doen?
Het is allemaal niet zo moeilijk maar de meeste politiekers zijn meer bezig met hun visitekaartje dan met het volk, zo lukt het nooit.
De huidige machtshebbers moeten uit grote schaamte plaats maken voor mensen die eerlijk werken, mensen die een geweten hebben en die hun job met veel liefde doen ten dienste van de bevolking.
We moeten ons daar ook niet al te veel in opjagen maar eerder relativeren, de geschiedenis heeft ons echter geleerd dat elk rijk in elkaar gestort is, de mens is niet in staat om zichzelf te regeren.
Vernaeve jozef
29/01/2011 08:02
Inderdaad volledig akkoord dat dit geldverslindend politiek apparaat enkel via een volksraadpleging kan worden opgelost. We moeten naar een efficienter staatsbestel en dat kan inderdaad maar door een referendum te houden.

Alleen komt weer de draak van Brussel weer roet in het eten gooien, want daar gaat gans de miserie in feite over. De franstaligen willen gewoon dat brussel geannexeerd wordt bij wallonie, en de dag dat dit doorgaat zullen zij de eerste zijn om Belgie op te doeken en de stomme vlaamse boerkes met de schulden laten zitten.

Dus ja een referendum houden en dan naar het zwitsers model overgaan. Waarbij de huidige taalgrenzen de regio grenzen worden en waar men Brussel inkapselt op de 18 gemeenten + de reeds 6 faciliteiten gemeenten waar de franstaligen toch al de plak zwaaien, dankzij hun 50 % nieuwe , hoofzakelijke franstalige allochtonen.

Trouwens er is echt niets nieuws onder de zon voor koningskwestie, de schoolstrijd en de eenheidswet dacht ik zijn er toch ook volksraadplegingen geweest . Dus in plaats van te gaan kiezen laat ons zo vlug als mogelijk een referendum houden en ja dit staatsbeslag moet eenvoudiger en zuiniger ! .
Erik De Decker
28/01/2011 00:03
Met het Zwitsers systeem waren we waarschijnlijk al lang uit de impasse: je verzameld 100.000 handtekeingen voor een wetsvoorstel. Na referendum is de uitslag bindend en moeten de politiekers de wet uitvoeren, zelfs als dit tegen hun zin is. Dus, geen gekibbel meer maar de politiek wordt verplicht te doen....

in Zwitserland zijn er op initiatief van de bevolking (burgergroeperingen maar ook politieke partijen en vakbonden) elke drie maand referenda met een 10 tal wetsvoorstellen. Meestal heeft elk wetsvoorstel zijn tegenvoorstel (bv. splisen/niet splitsen...)
Luc Vanmassenhove
27/01/2011 16:58
Wanneer gaan politici eens overtuigd raken dat het niet opgaat de socio-economische belangen van hun volk, hun kiezers, hun burgers,te offeren aan de "fictie" van de monarchie, die bovendien op de draad is versleten en die haar bestaan alleen door een kunstmatige centralisatie kan handhaven.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*