Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

Al drie ongevallen op ovonde. Oppositie en buurt vragen snel maatregelen aan nieuw verkeersplein (Het Laatste Nieuws, 02-11-2011)

02/11/2011 22:37 - Verschenen

De ovalen rotonde aan de Elisabethlaan en het Schaluin, aangelegd om de verkeersveiligheid voor zwakke weggebruikers in dit stukje van het Aarschotse centrum te verbeteren, lijkt een tegenovergesteld effect te hebben. Vorige week gebeurden er al drie ongevallen. LDD vraagt dringend maatregelen. Ook schepen van Verkeersveiligheid Florent Wolput (Open Vld) plant zo snel mogelijk een onderhoud met korpschef Eric Geudens.

Bij de drie ongevallen waren telkens een fietser en een auto betrokken. Het was drie dagen na elkaar prijs op de hoek van de Elisabethlaan en het Schaluin. In twee gevallen moest de ziekenwagen ter plaatse komen om de gewonde fietsers af te voeren. Er waren niet alleen fietsende scholieren betrokken bij de ongevallen, maar ook fietsende volwassenen. De ovonde is net aangelegd om het verkeer aan het kruispunt Withuis in betere banen te leiden. Dagelijks maken duizenden schoolkinderen gebruik van het punt om naar school of huis te fietsen.

Onduidelijk

"We maken hier de gekste toestanden mee", zucht Luc Cams van ramen- en deurenfabrikant C-Systems, pal aan de ovonde. "De nieuwe situatie is absoluut geen verbetering voor de verkeersveiligheid. Fietsers rijden niet altijd over het voorziene pad omdat het te onduidelijk is. En auto's rijden gewoon door want ze schatten de situatie verkeerd in. Ik sta er niet van te kijken dat er zoveel ongevallen gebeuren. We hebben acht maanden op onze tanden moeten bijten om de werken door te komen. Nu stellen we vast dat dit allemaal voor niets is geweest. De verkeerssituatie was voor de werken, met de verkeerslichten, veel beter. Kon er niet beter over het plan nagedacht worden alvorens de werken uit te voeren?"

Ook LDD signaleerde al problemen aan het stadsbestuur. "Er gaan nog ongevallen gebeuren indien er niet snel iets wordt ondernomen", zegt voorzitter Fred De Keyser (LDD). "We vragen dat de politie, zeker tijdens de ochtendspits, een oogje in het zeil kan houden." De politie gaf in een mail echter aan niet onmiddellijk maatregelen te willen nemen. "Blijkbaar moet er eerst een dode vallen voor er iets aan de verkeerssituatie wordt gedaan", zegt De Keyser.

Maatregelen

Op de ovalen rotonde is als decoratief en extra in het oog springend element ook een lantaarnpaal met gele lampen geplaatst. "Dit komt de veiligheid ook niet ten goede", aldus Herman Pelgrims van LDD. "Het bestuur kan beter geld spenderen aan veiligheid."

"De eerste werkdag na het verlof (de stadsdiensten waren de afgelopen dagen gesloten, red.) neem ik contact op met de commissaris", reageert schepen van Verkeersveiligheid Florent Wolput (Open Vld). "Er is iets fout als er in korte tijd zoveel ongevallen gebeuren. Dit kan dus niet. Er dringen zich hoogstwaarschijnlijk bijkomende maatregelen op."

© 2011 De Persgroep Publishing