Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

Absurd flitspalenbeleid botst op zijn eigen grenzen

13/10/2010 15:02 - Persbericht - Transport

Het parket van Antwerpen vraagt de Antwerpse politie om algemeen geen PV's meer op te stellen voor lichte parkeer- en snelheidsovertredingen. Het parket kan de toestroom van PV's ingevolge verkeersovertredingen immers niet meer volgen. Een groot deel van die overtredingen komt van al die nieuwe flitspalen en onbemande camera's. Volgens LDD is dit het ultieme bewijs dat flitspalen niets te maken hebben met verkeersveiligheid, maar alles met een reuze jackpot, waar ook de lokale politie haar voordeel bij doet.

Jean-Marie Dedecker, Kamerlid LDD: "Als Vlaanderen wordt omgebouwd in een bos vol flitspalen, is het logisch dat het PV's regent. De opgelegde snelheidslimiet is dikwijls onredelijk en ook de voorzichtige automobilist loopt wel een paar keer tegen zo'n flitslamp. Logisch dus dat steeds meer automobilisten naar de politierechter stappen om hun boete aan te vechten. Maar als in het parket van Antwerpen 61 mensen voltijds van die lichte overtredingen zitten te verwerken, is dat meer een  belastingkantoor dan een parket. En de politiezones doen ijverig mee omdat ze een deel van de opbrengst via het boetefonds binnenhalen."

Rechten van de automobilist

LDD is vooral ongerust over het voorstel van het parket om de boetes voortaan allemaal verplicht te innen, zodat de automobilist pas nadien kans krijgt om ze te betwisten. De politierechtbank zou dus, voor wie protesteert, pas achteraf optreden.

Jean-Marie Dedecker: "Dit is de omgekeerde wereld, en kan echt niet door de beugel. De rechten van de burger om elk PV tegen hem te kunnen aanvechten mag niet in vraag worden gesteld. Je laat een verdachte toch ook niet vooraf een gevangenisstraf uitzitten, om de rechtbank achteraf te laten beslissen of dat wel dergelijk terecht was?"

Flitspalen op de juiste plaats

LDD wijst al jaren op de absurde ijver van de Vlaamse regering om steeds meer flitspalen neer te poten, zonder de verkeersveiligheid te bevorderen.

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans: "Minister van Mobiliteit Crevits (CD&V) heeft vorige week in de Commissie Mobiliteit van het Vlaamse parlement meegedeeld dat een rits gemeenten bij haar verzoeken hebben ingediend om in totaal nog eens 200 extra flitspalen bij te plaatsen. Indien de overheid ongevallen écht wil voorkomen, plaatst ze die flitspalen alleen op werkelijk gevaarlijke plaatsen, zoals de politievakbond zelf vraagt. Daarbij dient de overheid, zoals reeds in het buitenland bestaat, de weggebruikers ook telkens via een aankondigingsbord te verwittigen bij het naderen van zo een gevaarlijke plaats, zodat de chauffeur tijdig zijn of haar voet van het gaspedaal kan terugnemen om zo de gevaarlijke plaats zonder brokken door te komen. Dan zouden er pas echt minder verkeersslachtoffers vallen."

 

Reacties op "Absurd flitspalenbeleid botst op zijn eigen grenzen"

beke sylvie
14/10/2010 12:39
dit klopt want bij ons staat er op de nieuwpoortsesteenweg 5 flitspalen terwijl dit een bebouwde kom is en mag je maar 50 rijden , ik vind dit echt wel overdreven !!!!!!!
Etienne Vincent
13/10/2010 20:10
Jean-Marie, nog eens heb je weer gelijk! Wellicht zullen andere partijen weer op de kar springen en je reactie voor hun eigen kar spannen zoals vele van onze programmapunten uit van A tot Z. Toch doorgaan..
vanden berghe annette
13/10/2010 19:56
ja dit klopt; in Steenhuize en Zottegem zijn er ook 2 flitspalen bijgezet : Steenhuize (ok ) kan de veiligheid bevorderen;
maar de flitspaal die juist in de bocht naar Zottegem gezet werd maakt het gewoon nog onveiliger.... vroeger remde iedereen in de bocht, nu is het nog erger, men remt, en vertraagt tot 40 km/uur, want op 50 wordt er geflitst, dit maakt het gewoon nog wat erger....

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*