Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Persberichten

7 miljard euro sociale nieuwbouw is boerenbedrog

08/10/2010 14:45 - Persbericht - Wonen - Welzijn

Vlaams volksvertegenwoordiger Peter Reekmans (LDD) is verbaasd dat Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) vandaag een forse inspanning inzake nieuwbouw sociale woningen heeft aangekondigd. De totale kostprijs hiervoor loopt op tot 7 miljard euro. Dit komt bovenop de 2,4 miljard euro die nodig is om de gebreken op het vlak van isolatie in de bestaande sociale huurwoningen te herstellen. Maar ondanks de herhaalde belofte van de minister om de dringend noodzakelijke inhaalbeweging door te voeren op het vlak van de 10.000 sociale woningen die in Vlaanderen staan te verloederen stelt de minister nu blijkbaar totaal andere prioriteiten. 

Vanochtend kondigde de minister de bouw van niet minder dan 37.000 nieuwe sociale woningen tegen 2020 aan. Totaal kostenplaatje: 7 miljard euro.

Peter Reekmans, Vlaams volksvertegenwoordiger LDD: "Enkele dagen geleden heeft de minister in antwoord op mijn parlementaire vragen nog zelf toegeven dat het sociaal woningpatrimonium, de laatste jaren amper gerenoveerd werd, maar nu heeft ze plots 7 miljard euro op zak voor nieuwbouw. Begrijpe wie kan!"

Met het nieuwe voorstel van de minister zouden er in 2010 en 2011 telkens 2.000 woningen bijkomen en vanaf 2015 zelfs 3.500 per jaar. Het budget zal ook navenant stijgen: van 400 miljoen euro per jaar tot 724 miljoen euro vanaf 2014. 

Peter Reekmans: "Daarbovenop moeten dan nog de eerder beloofde 2,4 miljard voor renovaties en de gewone budgetten voor het normaal onderhoud komen. Dit is niet realistisch! Sociale huisvestingsmaatschappijen klagen nu reeds steen en been dat ze gemiddeld 5 jaar moeten wachten op een betoelaging voor relatief kleinschalige renovatieprojecten. Daarentegen zouden er, volgens de minster, in tijden van crisis, nu plots miljarden kunnen worden vrijgemaakt voor nieuwbouw. Een dergelijke vrijblijvende aankondigingspolitiek is ongezien!"

LDD ziet meer toekomst in het veralgemeend invoeren van de huurcheque."Via huurcheques schakel je immers de private verhuursector in, en dat is de enige realistische mogelijkheid om snel mensen van de wachtlijsten te halen." stelt Reekmans. "Dan doe je echt iets aan de huidige malaise in de sociale woningsector, en de wachtlijsten van meer dan 61 personen. En dit op een realistische en haalbare manier, zonder zich te moeten bezondigen aan vrijblijvende aankondigingspolitiek." besluit Reekmans.

Reacties op "7 miljard euro sociale nieuwbouw is boerenbedrog"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*