Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

LDD op televisie

17/10/2012: VRT: Het journaal: Reekmans burgemeester dankzij overloper

17/10/2012 15:25 - LDD op televisie

In Glabbeek wordt Vlaams parlementslid Peter Reekmans van LDD verrassend de nieuwe burgemeester. CD&V, Samen/Open VLD en N-VA beschuldigen Reekmans van omkoping nadat een verkozene van CD&V vlak na de kiesstrijd de overstap maakte naar de Dorpspartij.

Nationaal hoort Reekmans bij LDD, maar lokaal had hij de lijst Dorpspartij ingediend. Hij heeft een coalitie op de been kunnen brengen met de SP.A, tot grote verrassing van de andere partijen in Glabbeek: CD&V, Samen/Open VLD en de N-VA. Die partijen hadden zelf al een coalitie gevormd, maar hebben geen meerderheid meer nu CD&V-verkozene Hilde Holsbeeks overstapt naar de Dorpspartij.

De Dorpspartij van Reekmans en CD&V haalden elk 6 zetels, Samen/Open VLD 2 zetels, SP.A ook 2 en N-VA 1. Op verkiezingsavond kondigden CD&V, Samen/Open VLD en N-VA aan een coalitie te vormen. Maar volgens Reekmans ging CD&V-verkozene Hilde Holsbeeks niet akkoord met deze gang van zaken en sloot ze aan bij de Dorpspartij.

Reekmans startte hierop gesprekken met CD&V maar deze draaiden op niets uit. Reekmans ging daarom naar de SP.A en bereikte met deze partij wel een akkoord waardoor hij burgemeester kan worden van Glabbeek.

De andere partijen beschuldigen Reekmans ervan dat hij de overlopende CD&V'ster zou hebben omgekocht. In een mededeling wijzen CD&V, Samen/Open VLD en N-VA erop dat de Dorpspartij Holsbeeks over de brug haalde door allerlei financiële beloftes en een schepenmandaat. Er zou ook een job in het vooruitzicht gesteld zijn voor haar zoon.

De partijen wijzen erop "dat Holsbeeks luidens artikel 45 van het Gemeentedecreet het beloofde schepenmandaat niet kan opnemen zonder de steun van de meerderheid van de CD&V-verkozenen" en gaan na "welke stappen zij op politiek en juridisch vlak kunnen ondernemen tegen de Dorpspartij en Holsbeeks".

Reekmans ontkent

Peter Reekmans zegt dat hij er alles aan gedaan heeft om CD&V in het bestuur te trekken, maar dat de partij zelf weigerachtig was. "CD&V heeft de coalitiegesprekken niet willen aanvatten. Tot op het laatste moment hebben we dat geprobeerd, totdat Hilde Holsbeek gezegd heeft: mijn partij luistert niet naar haar eigen mensen", zegt Reekmans in "De ochtend" op Radio 1.

"Haar partij luistert ook niet naar de kiezers en daarop heb ik haar voorgesteld over te stappen naar mijn formatie en zo waren wij onmiddellijk de grootste in de gemeenteraad met 7 zetels. Ik heb onmiddellijk een gesprek met de SP.A opgestart. Zo is het gebeurd en niet anders."

 

Bekijk hier het fragment.