Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

10 miljoen belastinggeld verkwist aan verwijlintresten (De Tijd, 01/04/2011, p12)

01/04/2011 09:26 - Verschenen

10 miljoen is het bedrag dat de Vlaamse overheid dit jaar uittrekt voor de Vlaamse kinderbijslag. Eenzelfde bedrag gaat naar een fonds voor nieuwe spin-offs. Maar 10 miljoen is ook het bedrag dat vorig jaar verspild werd aan verwijlintresten omdat de Vlaamse overheid haar facturen te laat betaalt. Om precies te zijn ging het om 9,8 miljoen euro, een stijging met 31 procent tegenover 2009.

Eerder deze maand benadrukte Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) nog dat de Vlaamse overheid wel een betere betaler was geworden. 'De verwijlintresten zijn gedaald van 4,2 miljoen euro in 2009 naar 2,6 miljoen euro in 2010. Een daling met maar liefst 37 procent', zei hij. Maar die cijfers slaan alleen op de Vlaamse departementen en agentschappen (grofweg de oude 'ministeries') en op specifieke diensten zoals ICT, de regionale luchthavens van Antwerpen en Oostende en het Vlaams infrastructuurfonds.

Maar er zijn nog andere Vlaamse instellingen die onder de Vlaamse overheid vallen. Het gaat om verzelfstandigde agentschappen en instellingen zoals Toerisme Vlaanderen, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij, de Vlaamse Milieumaatschappij, Bloso, enzovoort. Ze halen hun werkingsmiddelen voor het grootste deel uit de Vlaamse begroting en betalen hun verwijlintresten dus ook met belastinggeld. Wat blijkt? De verwijlintresten van die tweede groep (zie tabel) zijn meer dan verdubbeld, van 3,3 miljoen euro in 2009 naar 7,2 miljoen euro in 2010. 'Die verzelfstandigde instellingen krijgen dotaties uit de Vlaamse begroting. Het minste wat we kunnen verwachten, is dat deze instellingen het gekregen geld efficiënt inzetten, de principes van goed bestuur toepassen en dus facturen tijdig betalen', fulmineert Vlaams Parlementslid Lode Vereeck van oppositiepartij LDD. Hij analyseerde gefragmenteerde cijfers van minister Muyters.

Over alle domeinen heen blijkt Mobiliteit en Openbare Werken de slechtste leerling, goed voor 63 procent van de verwijlintresten van de Vlaamse overheid in 2010. Oorzaken zijn geschillen met aannemers, verloren gegane facturen, maar ook gewoon geldgebrek.

bedrijven

De laattijdige betalingen door de overheid brengen de bedrijven in de problemen. Grote ondernemingen kunnen laattijdige betalingen nog opvangen, maar voor kmo's leiden ze snel tot liquiditeitsproblemen. Ze kunnen hun leveranciers en personeel niet meer betalen. 'Als het de Vlaamse regering menens is met het ondersteunen van ondernemingen, dan kan ze alvast beginnen met haar facturen tijdig te betalen', zegt Vereeck. 'De overheid gooit haar geloofwaardigheid te grabbel.'

Overigens staat de Vlaamse overheid niet alleen met het overschrijden van betalingstermijnen. De federale overheid moest in 2009 5,2 miljoen euro aan verwijlintresten betalen.

De Tijd
Katrien Verstraete
© 2011 Mediafin

Reacties op "10 miljoen belastinggeld verkwist aan verwijlintresten (De Tijd, 01/04/2011, p12)"

Nog geen reacties.

Geef ook uw mening!

Naam:*
E-mail (wordt niet getoond):*
Uw reactie:*