Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

Verschenen

10 miljard. Iemand meer? (Het Laatste Nieuws, 1-10-2011)

01/10/2011 06:00 - Verschenen

Hoe meer instellingen de overheid uitvindt, hoe meer onduidelijkheid. De begrotingscijfers voor volgend jaar schommelden in september tussen een tekort van 5,7 miljard (Planbureau en Nationale Bank) en 10 miljard, het laatste cijfer volgens het zogenaamde monitoringcomité van de federale overheid. Dat blijkt nu te komen doordat de ene bron 'eerder optimistisch' is en de andere kiest voor 'het slechtst mogelijke scenario'.

Hoe ze erin slagen om tot voorspellingen te komen die met dezelfde cijfers als basis het dubbel of de helft opleveren, geen gewone burger raakt daar wijs uit en men kan zich zelfs afvragen of specialisten nog kunnen volgen. In Vlaanderen zou de fractieleider van LDD, Lode Vereeck, zeggen dat ze bij de federale staat 'een Muyterske doen', dat ze niet goed kunnen rekenen dus. Maar de normale conclusie van de gewone mensen is zonder twijfel deze: ze weten het daar zelf niet, bij al die rekenaars in de bank en het instituut van de rekeningen en het Planbureau en het comité zus en comité zo.

Het is nattevingerwerk. Zit de wind van de economie negatief, dan versterken de pessimisten elkaar als in een vicieuze cirkel. Wel, in zo'n fase bevinden we ons: de hele wereld van economie en financiën ziet het elke dag wat zwarter. Ze praten en cijferen de economie in snel tempo omlaag. Maandag 8 miljard, vrijdag 10 miljard. Wie biedt meer?

Over een week of wat zal Elio Di Rupo het probleem wel moeten aanpakken. Of het nu twee of drie of vier weken zal duren, als men in een paar weken effectief 10 miljard vindt, hoe geloofwaardig denken de politici dan dat het beleid in zijn geheel zal overkomen? Of worden de cijfers gewoon opgeblazen om de bevolking voor te bereiden op zware maatregelen, die de mensen zullen voelen in hun portemonnee?

Wat vaststaat, is dit. De tijd is gekomen om structurele hervormingen door te voeren, die de begroting én de staatsschuld fundamenteel aanpakken.

Geen trucs meer, geen halfwassen maatregelen. Maar laten we het om te beginnen realistisch houden. Dat zou al een goed begin zijn.

© 2011 De Persgroep Publishing