Share/Save/BookmarkStuur naar een vriendAfdrukken

LDD in het Vlaams Parlement

08/06/2011 Peter Reekmans tot de heer Kris Peeters, over de evolutie van de EHEC-voedselcrisis en de impact ervan

09/06/2011 14:18 - LDD in het Vlaams Parlement

Actuele vraag van de heer Peter Reekmans tot de heer Kris Peeters, over de evolutie van de EHEC-voedselcrisis en de impact ervan.

Peter Reekmans: "Het probleem van de EHEC-bacterie is eigenlijk vandaag uitgegroeid tot een drieledig probleem. In Noord-Duitsland zijn er intussen meer dan 2000 mensen ziek, 500 zijn er in kritieke toestand en meer dan 20 mensen zijn gestorven. Een tweede probleem is dat we nog altijd, na twee weken, niet weten wat de oorsprong is van de bacteriegolf. Een derde probleem is een Vlaams probleem geworden - en gelukkig zijn er bij ons nog geen slachtoffers -: het probleem van de groentesector en de tuinders. Ze worden getroffen door minder export naar Duitsland maar vooral door het importverbod van Rusland. Dat kost onze exporteurs intussen al 4 tot 10 miljoen euro.

Minister-president, we zijn de derde leverancier van groenten aan Rusland. Export van groenten is dus zeer belangrijk. Onder meer in de veiling van Sint-Katelijne-Waver zijn grote voorraden vernietigd, waardoor de prijs is ingestort.

Minister-president, de Europese landbouwministers vonden 150 miljoen euro te weinig. De Europese Ministerraad heeft een nieuw voorstel gedaan. Welk bedrag is daar genoemd? Vlaanderen heeft de toelating van Europa om een compensatiefonds van 2,75 miljoen euro te creëren. Blijft dat bedrag of overweegt u om het te verhogen? Hebt u contacten met het federale niveau om eventueel het verlies fiscaal niet aan te rekenen?"